Mandag denne uken gikk Google vekk fra sin kontroversielle FCF-regel, «First Click Free», og over til en ny policy for nyhetsartikler gjennom Googles søkemotor, kalt «Flexible Sampling». Endringen er blant annet omtalt av The Guardian.
Tidligere har FCF-regelen tvunget mediehus med betalingsmur til å tilby gratis-artikler for å være søkbar i Googles søkemotor. For ikke å bli nedprioritert i søkemotoren måtte utgivere tilby tre gratis artikler daglig, før leserne støtte på betalingsmuren.
- Dette er utelukkende positivt. Google sier at deres visjon er å tilgjengeliggjøre informasjon. Det bør selvsagt være opp til produsenten av informasjonen hvilken forretningsmodell som velges, sier direktør for publisistisk virksomhet i Schibsted Norge, Torry Pedersen til Kampanje.
- For VG, som har mesteparten av sitt innhold åpent tilgjengelig, var «First Click Free» ikke en policy vi var opptatt av. Heller ikke for Schibsteds øvrige publikasjoner har dette vært en stor utfordring i relasjonen til Google, påpeker den tidligere VG-redaktøren.
Heller ikke Amedia, med sine over 60 publikasjoner, har hatt noe særlig problem med den nå utgåtte FCF-regelen.
- Hittil har dette vært et program som først og fremst har vært rettet mot abonnementsløsningen til store engelskspråklige medier som baserer seg på en såkalt taksametermodell, og som får mye av sin trafikk gjennom Google. Ingen av delene passer oss. Vi har ikke opplevd dette som relevant, sier konserndirektør for Innovasjon, forretningsutvikling og strategisk analyse i Amedia, Pål Nedregotten.
Kjersti Løken Stavrum, leder i stiftelsen Tinius, mener det er viktig å se hva Google beveger seg til, men også hva de beveger seg fra.
- Det at de har hatt FCF-presset, viser jo hvilke føringer de legger på redaksjonelle forretningsmodeller. De er en selvstendig aktør som gjør ting de er tjent med, naturlig nok, forteller hun til Kampanje.
Les også: - Megaaktørene legger et voldsomt press på mediene
Google planlegger ett-klikks-abonnement
I blogginnlegget, hvor Google annonserer at de vil gå vekk fra FCF-regelen, skrev visedirektør for Google News, Richard Gingras, at Google også så etter løsninger for å gjøre det enklere for brukere å lese innhold fra forskjellige tilbydere.
Målet deres er å gjøre bruken av abonnement sømløst, overalt, for alle.
Som et første steg vil Google bruke sin eksisterende betalings-teknologi for å la brukere abonnere på en nettavis med ett enkelt trykk, og gi tilgang til innhold overalt, uavhengig om det er på avisens egen side eller mobil app, eller gjennom Google Newsstand, Google søk eller Google News.
- Vi har tidligere foreslått en felles log-in løsning, og denne nyheten mener jeg viser to ting; det er en god ide med felles log-in ut fra et brukerperspektiv, og det andre er at når Google ønsker å gjøre dette selv, så bringer det et hastverk inn i den norske mediebransjen. Man vil ikke ønske at de kommer i forkjøpet, da får de førsterett på data-fangsten, sier Stavrum.
Hastverk: Tinius-topp Kjersti Løken Stavrum mener Googles initiativ viser at det haster for norske mediehus å komme på banen. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
Optimismen er ikke stor hos Amedia. Per dags dato er ikke dette noe mediekonsernet er interessert i ifølge, Nedregotten.
- Vi har en abonnementstjeneste som fungerer veldig godt. I tillegg er Googles abonnementstjeneste målrettet mot Google som trafikkdriver - og altså stadig laget ut fra behovene til store engelskspråklige medier. Den ville altså ikke fungere godt for oss slik den har vært innrettet frem til nå - den treffer dårlig på det som driver vår trafikk og metoden vi har valgt å angripe abonnement på, forklarer han.
- Når det er sagt, de har nettopp lansert sin nye policy, og innholdet i den er helt ferskt. Jeg skal ikke forsverge at det ikke finnes noe interessant i den for oss, men nå er status at vi har allerede en modell som fungerer svært godt.
- Ikke et sted hvor nordmenn oppdager nyheter
Tidligere har Nedregotten vært klar på at Google har en mindre viktig rolle for norske aviser, enn for utenlandske. Det står han fortsatt for i dag.
- Ja, det mener jeg, under forutsetning om at spørsmålet angår Google som trafikkdriver for mediehus i det generelle, norske mediemarkedet. Det norske markedet skiller seg radikalt fra det engelskspråklige.
- Google er ikke et sted hvor nordmenn oppsøker og oppdager generelle nyheter. For leserne som oppsøker store norske mediehus, som har en sterk posisjon i lesermarkedet, er Google først og fremst et sted for å finne riktig nettadresse og arkivsaker. Hovedtyngden av vår Google-trafikk kommer til forsiden, sier Nedregotten.
- Forsiden er ikke død
Torry Pedersen er enig med Nedregotten om at Google ikke er den viktigste trafikkdriveren i det norske mediemarkedet. Schibsted-toppen er klar på at den viktigste plattformen er egen tjeneste.
- Altfor mange har trodd på devisen om at «forsiden er død». Slik er det overhodet ikke. Hvor stor andelen trafikk fra Google utgjør avhenger av nettstedets egenart. For mer nisjepregede tjenester er den viktigere enn for allmenne nyhetstjenester, forteller han.
Likevel kommer man ikke utenom Google, de er fortsatt svært viktige for norske medier, ifølge Pedersen.
- De tjener mest penger i det digitale annonsemarkedet, journalister bruker det i research kontinuerlig, og levetiden for publiserte saker går mot uendelig - tidligere døde de bokstavelig talt med døgnet.
Kommentér