NRK-fredagen, også kjent som gullrekka, skinner ikke like sterkt denne høsten som den har gjort tidligere. På fredag hadde NRKs kronjuvel «Nytt på nytt» kun 610.000 seere. Det er 225.000 færre enn på høstpremieren i fjor, og nesten en halvering av seertallet på Bård Tufte Johansens programlederdebut i januar i år.

Seertallet er samtidig det laveste programmet har hatt siden år 2000, da programmet var inne i sitt andre år på lufta.

Konkurranse fra fotball
- Heller ikke «Nytt på nytt» er spart for utviklingen i tv-markedet, sier Håkon Lund Sørensen i NRK Analyse til Kampanje.

Han mener likevel at det er VM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Aserbajdsjan på TVNorge, som hadde 388.000 seere i samme tidsrom, som senker humorprogrammet denne fredagen.

- Det er nok en stor del av forklaringen, også har jo tv-tallene vært lave i hele år. Det er en viss endring med tanke på tidsbruk, sier Sørensen.

Han opplyser om at 67.000 hittil har valgt på se programmet på nett.

«Nytt på nytt» får heller ikke god drahjelp av «Linn & Ronnys tacoshow». Dette programmet, som er helt ny i gullrekka, samlet 376.000 seere på fredag.

Gir ikke ny programleder skylden
Dette er Bård Tufte Johansens andre sesong som programleder for «Nytt på nytt», etter at Jon Almaas ga seg på tampen av fjoråret.

NRKs medieanalytiker mener ikke det er grunnlag for å si at det er programlederbyttet som nå slår negativt ut på seertallene.

- Da tror jeg vi hadde sett effekten ganske umiddelbart, og det hadde ikke noen særlig effekt i vår. Jeg tror dette skyldes eksterne faktorer mer enn programmet i seg selv.

- Unormalt stor nedgang
Tv-sjef Morten Wiberg i medebyrået Carat mener trenden er urovekkende for NRK.

- Det er en unormalt stor nedgang. Det er klart at fotballen utgjør noe, men dette er en utvikling man må følge med på, sier han.

Wiberg, som lever av å plassere tv-reklame, gleder seg over at TV 2 har fått en god start på flere av sine programmer denne helgen.

Les også: Sterk premierehelg på TV 2

- «Nytt på nytt» blir større enn dette
NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen har ingen tro på at «Nytt på nytt» vil bli liggende på dette nivået. Så langt i år har «Nytt på nytt» et snitt på 981.000 seere.

- Det var generelt lave seertall på fredag, både på NRK og TV 2. Og landslagsfotball og noe lav «lead in» gjorde nok også sitt for at «Nytt på nytt» lå under vanlig oppslutning. Men høsten er så vidt i gang. «Nytt på nytt» blir større enn dette, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Halvorsen forteller videre at fredagens episode etter tre dager har en Total Screen Rating på 825.000. Det inkluderer nett-tv, reprise og opptak.

- Så vi er veldig godt i gang med sesongens «Nytt på nytt». Ikke så nøye for oss når og hvor folk ser på «Nytt på nytt», bare mange gjør det. Og det gjør det altså.

Til tross for seernedgangen, var «Nytt på nytt» helgens mest sette underholdningsprogram, men med knappest mulig margin. «Stjernekamp» var med sine 608.000 seere bare et par tusen seere unna tv-toppen.