Både Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg og redaksjonssjef Eva Midttun Leira i NRK-programmet «Detektor» ble kalt inn til møtet i Arbeiderpartiets lokaler av Jonas Gahr Støres rådgiver Hans Kristian Amundsen, skriver VG i dag.

Bakgrunnen for møtet var uenighet om en faktasjekk av Støres påstand om at antallet helseforsikringer hadde skutt i været under Høyre/Frp-regjeringen.

Amundsen skal ifølge VG ha gitt beskjed om at Arbeiderpartiet ville bryte samarbeidet med redaksjonen dersom faktasjekkerne fortsatte å jobbe på samme måte. Egeberg beskriver det hele som «en spesiell seanse».

- Jeg trodde vi ble invitert på en uformell kaffe, men opplevde at det heller var som å bli kalt inn på teppet, hvor vi på en brysk måte ble bedt om å forklare oss. Vi har blitt skjelt ut etter noter på telefon av rådgivere og politikere flere ganger, men denne seansen skiller seg ut, sier Egeberg til VG.

Hans Kristian Amundsen avviser ikke at de forsøkte å påvirke redaksjonen, men skriver i en e-post til VG at han mener fremgangsmåten var nødvendig og riktig.

«Jeg inviterte Faktisk.no til en prat fordi vi var uenig med dem i flere saker. NRK ba selv om å bli med. Den utløsende saken var at de faktasjekket utsagnet «Antallet private helseforsikringer skyter i været under dere. Det skulle bli borte med fritt behandlingsvalg, det bare fortsetter å øke», og kom til at det var delvis feil. Vi påpekte at fakta i saken er at private helseforsikringer har økt med over 100.000 siden Høyre gikk inn i regjering, mens Høyre gikk til valg på at det ikke skulle være nødvendig med helseforsikringer etter deres reform. Selvsagt var hensikten å påvirke redaksjonen gjennom å legge frem vårt syn på saken. Vi hadde tidligere i valgkampen en tilsvarende dialog med NRK. I begge møtene understreket jeg at vi deler faktasjekkens intensjon, en åpen og faktabasert offentlig samtale. Samtidig påpekte jeg at det etter hvert tok veldig mye tid på å svare på henvendelsene, noe NRK i det første møte viste forståelse for», skriver Amundsen.