I Eliteserien - tidligere kjent som Tippeligaen - har tilskuertallene hittil i sesongen falt med 8,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Tilskuersnittet hittil i år er det laveste på ti år. I underkant av 6.500 tilskuere i snitt har møtt opp på årets kamper. TV 2, som tapte budkampen om rettighetene til toppfotballen, slår opp tallene i ettermiddag.
Norsk Fotball, som er eliteserieklubbenes organisasjon, mener årets tall og fjorårets ikke er sammenlignbare.
- 16. mai-kampene ligger i tallgrunnlaget for 2016, mens de ikke gjør det hittil i denne sesongen, sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland, til Kampanje.
Selv om det i dag er full runde på fotballens store festdag, 16. mai, erkjenner Øverland at publikumstallene faller.
- Avhengig av at storbyene leverer
- Det er ingen tvil om at det er en publikumsnedgang så langt i år. Det er skuffende publikumstall i Oslo og Stavanger. Hvis ikke flere folk går og ser kampene til Vålerenga og Viking, så får ikke norsk fotball en forventet publikumsvekst på arenaene denne sesongen. Da hjelper det ikke med mye folk i Trondheim, Sarpsborg og Bergen, vi er helt avhengig av at alle storbyene leverer. Nedgangen vil ikke snu til oppgang hvis den samme negative trenden fortsetter i Oslo og Stavanger, sier han.
Nedgangen kommer samtidig med at Discovery har profilert sin massive satsing på norsk seriefotball med «mer fotball til folket», samtidig som TV 2 og Modern Times tilbyr stadig mer fotball på fri-tv-kanaler.
- Ulike meninger innen fotballen
- Kan det enorme tilbudet av fotball på tv være en årsak til synkende publikumstall?
-Det er delte meninger om mye tv-fotball fører lavere publikumstall. Noen tror at det blir effekten, mens andre tror det vil gi høyere tall. Jeg har diskutert dette med nordiske kolleger og for eksempel i Danmark mener man at jo mer fotball som vises på tv, jo bedre besøkstall blir det. Også i Norge er det ulike meninger om dette innen fotballen.
-Hva tror du?
-Jeg tror på fotball til folket. Men når det er sagt, så tror jeg at mye medieomtale, diskusjoner, fotballprat i sosiale medier og mye tv-fotball kan trekke folk til arenaene. Vi ser at spillet Eliteserien Fantasy er blitt veldig populært blant de unge. Nå må vi lokke de unge fra mobilen og inn på stadion, sier Øverland, som innrømmer at kampen om folks tid og oppmerksomhet er beinhard.
- Konkurransen fra tv og andre kulturtilbud er tøffere enn noensinne, det er det ingen tvil om.
- Høyere kommersielle inntekter
I dag ble det også kjent at Norsk Toppfotball tegner en ny stor avtale med Coop som for første gang går inn i fotballen som sponsor. Dermed har toppfotballen byttet ut både Norsk Tipping og Canal Digital, men henholdsvis Coop og Altibox.
- Vi jobber med å få de riktige partnerne som vil være med og bygge norsk fotball videre, og vi er stolte og glade over at vi vi har fått Coop og Altibox med på laget. Vi søker nå etter en til to nye partnere, det viktigste for oss er å finne de riktige, ikke kortsiktige penger. Over kommende seksårsperiode, hvor Discovery har medierettighetene, er vi sikre på at vi vil ha høyere kommersielle inntekter enn det vi hadde tidligere under Tippeligaen, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Coop går for første gang inn som sponsor på nassjonalt nivå i fotballen, men lave tilskuertall på stadion bekymrer ikke dagligvaregiganten, forteller kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis.
- Omdømme er viktigst
Den ferske fotballsponsoren Coop sier de ikke bekymrer seg så voldsomt over at det er kan være for mye fotball på åpne kanaler eller utviklingen i tilskuertall.
- Vi går inn i denne avtalen som en av de aller største breddesponsorene i Norge og inngangen vår til fotballen er å bidra til at topp og bredde går sammen. Kan vi som sponsor bidra til at toppfotballen kan gi noe tilbake til bredden, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis, til Kampanje.
Han sier Coop legger mer enn tv-kamper i begrepet «mer fotball til folket».
- Det handler om å spre kunnskap og glede på alle mulig lokale baner i Norge. Det er viktigere for oss enn tv-plakater.
- Vi er i en vanvittig flyt nå
Som sponsor er Coop først og fremst knyttet til langrennutøveren Petter Northug, men nå gir dagligvarekjeden seg i kast med fotballen for første gang.
- Det er en flott mulighet til å skape synlighet, men for Coop som et samvirke eid av 1,5 millioner medlemmer er vi opptatt av en litt annen synlighet enn eksponering på stadion og på tv. For oss er dette mer enn omdømmeskapende aktivitet, sier han.
Coop har på de ferske målingene gjort det sterkt og kunne vise til «fremragende omdømme» på Apelands Reptrak og var i positiv utvikling på en tilsvarende undersøkelse fra TNS Gallup, selv om kjeden her ikke var på Topp 20.
- Vi er i en vanvittig flyt nå og scorer høyt på resultater, men nå skal vi klatre høyere gjennom å bli enda mer synlig på en god måte - og på Coop-måten.
Kommentér