Tidligere i år ble det kjent at Dagbladet, VG og NRK sammen skal faktasjekke det offentlige ordskiftet og avdekke falske nyheter. Til å lede storsatsingen hentet medieselskapene inn Dagbladets gravejournalist Kristoffer Egeberg og lederen av den nye satsingen Faktisk.no mener det er flere funn ved den nye undersøkelsen om falske nyheter som ikke er bra.
Les også: Ny undersøkelse om falske nyheter: - Tallene er høye
- Det er selvfølgelig urovekkende at så mange opplever usikkerhet rundt det de oppfatter som nyheter, sier Egeberg til Kampanje.
For i undersøkelsen som er gjennomført av Medietilsynet på oppdrag fra Kulturdepartementet og som ble presentert i går, kommer det blant frem at fire av ti nordmenn er usikre på om de klarer å oppdage om en nyhet er sann eller ikke. 47 prosent sier at de er ganske sikre eller veldig sikre på at de klarer det, mens 14 prosent svarer vet ikke.
I undersøkelsen kommer det også frem at over halve befolkningen (55%) tror de leser nyheter de ikke oppfatter som helt sanne ukentlig eller oftere. 45 prosent ser ukentlig eller oftere nyheter de tror er funnet på eller er bevisst usanne.
- Samtidig er det bra at så mange er bevisste på at de ikke kan stole på alt som passerer i informasjonsstrømmen. Det beste middelet mot falske nyheter er din og min kritiske sans. Og at vi aktivt advarer mot saker og poster vi vet er falske, uten å spre dem videre. Sånn sett er jeg mer urolig for den halvparten som ikke har oppdaget falske nyheter i strømmen. Det kan bety at de har latt seg lure.
- Nedslående at mange deler falske nyheter
Mange deler også nyheter som er usanne eller falske og det liker ikke lederen av Norges nye «superpatrulje» som skal sjekke fakta i det offentlige ordskifte. Undersøkelsen viser at 23 prosent av befolkningen en eller flere ganger har delt en nyhet som de senere fant ut var falsk. 15 prosent har en eller flere ganger delt en nyhet som de visste eller mistenkte var usann.
- Det er litt nedslående å se at så mange deler falske nyheter, og at noen til og med gjør det bevisst. Her må vi alle ta et ansvar, og tenke på konsekvensene. En ting er at falske nyheter bidrar til usikkerhet og angriper troverdigheten til alle medier. Men det kan i ytterste konsekvens føre helt galt av sted, som i USA der en væpnet mann tok seg inn på en pizzarestaurant for å forfølge en falsk nyhet om Hillary Clinton.
Egeberg er glad for at kulturministeren som har bestilt undersøkelsen i går trakk frem initativ som Faktisk.no som et viktig middel i kampen mot falske nyheter.
- Jeg er glad for at kulturministeren ser at vi kan spille en positiv rolle og ønsker Faktisk.no velkommen. Vi ønsker å bidra ved å dele vår kompetanse og delta aktivt med faktasjekk og kildekritikk i den norske samfunnsdebatten.
Hør podkasten her og husk at du som alltid kan abonnere på og høre alle episodene av Kampanjecast på iTunes, Acast eller andre steder du finner podkaster. Kampanjecast produseres av Rubicon for Kampanje.
Kommentér