Selv om «Skam» ikke kan vises på kinesisk tv - fordi det ikke er lov å prate offentlig om homofili og sex i Kina, er det likevel seks millioner kinesere som har sett episodene av «Skam» fra de tre siste sesongene. Det skriver VG.
Redaksjonssjef Håkon Moslet i NRK P3, sier at det var sesong 3 som brakte «Skam» til Kina og mange andre land.
- Det var Isak og Even som fanget et ungt kinesisk publikum. Det er mye sensur i Kina, og de er rollefigurer og har et kjærlighetsforhold som det kinesiske publikumet hadde behov for å se, forklarer Moslet til VG
Episodene blir oversatt til kinesisk av ivrige fans og legges ut på Weibo - som er den kinesiske versjonen av YouTube.
Men også her i Norge kan man merke at «Skam» har blitt populært blant asiatisk ungdom. Allerede i fjor sommer – før sesong 3 hadde startet – kunne Hartvig Nissen skole på Frogner fortelle om et påtrykk av fans på «Skam»-safari. I januar meldte NRK om at skolen måtte ta grep, og begynte å kaste ut både svenske, danske og asiatiske fans som hang over vinduene til klasserommene.
- Det er veldig morsomt. Det viser at hvis det er lokalt nok og godt skrevet så har det global appell, og selv om «Skam» er laget for et ungt norsk publikum føles det relevant og engasjerende for ungdommer på andre siden av jorden, sier Moslet til VG.
Kommentér