Falske nyheter er på alles lepper. Forrige uke lanserte Dagbladet, VG og NRK sitt «historiske» samarbeid Faktisk, som skal være et selvstendig selskap, i utgangspunktet eid av Dagbladet og VG, som skal drive faktasjekk både av medier, politikere og andre samfunnsaktører.

Parallelt med dette har NRK-journalisten Silje Rønning Kampesæter vært prosjektleder for et eget prosjekt i NRK som skal ta fatt på fenomenet journalistisk. «Virkelighetskrigen» er navnet på prosjektet som går på lufta i alle NRKs kanaler på søndag.

- Vi prøver å fange fenomenet og forstå hva det er. Det handler ikke bare om falske nyheter, men om hvorfor de kommer og hvordan de kan spres, sier redaksjonsleder Knut Are Tornås til Kampanje.

- Vi kartlegger også hvor stort problemet er og hva løsningene kan være, legger han til.

- Internasjonal forskning peker på at det ikke er hos de rene falske nyhetene at problemet ligger. De skaper ikke et stort demokratisk problem. Men det finnes mange gråsoner mellom det og nyheter, og da hjelper det ikke bare å se på problemet, man må finne løsninger og årsak, sier Kampesæter.

Hør også forrige ukes podkast: Løgn, forbannet løgn og falske nyheter

Journalistikk i krise
Hun har trukket flere avdelinger inn i prosjektet, både innenriks-, utenriks-, kultur-, debatt- og grafikkavdelingene har vært involvert.

- Det er morsomt å se at man kan utnytte flere ressurser i et så stort problem.

Etter hvert som arbeidet har pågått har de stilt seg spørsmålet om journalistikken er i krise med falske nyheter, eller om falske nyheter kunne vokse frem fordi journalistikken er i krise.

- Kan du røpe svaret allerede nå?

- Nei, det er ganske komplekst og sammensatt. Vi har heller prøvd å la sakene svare på det. Vi har blant annet gjennomført en egen undersøkelse som kommer i løpet av uken, som gir en viss pekepinn på mediesituasjonen, men i all hovedsak har vi prøvd å peke på noen utfordringer og konsekvenser av dem, og så har vi prøvd å se på hva slags løsninger som tilbys.

- Har eksempler i norske medier
Selv om NRK også er involvert i Faktisk-prosjektet, er ikke dette en del av dette samarbeidet.

- Nei, dette er helt på siden. Dette er en del av den daglige jobbingen i nyhetsavdelingen, som vi har satt av mer ressurser til, men ikke noe mer enn det, sier Kampesæter.

Les også: Slik blir Medie-Norges nye «spesialenhet» mot falske nyheter

- Er falske nyheter en utfordring for dere?

- Som journalist vil jeg si det, du har jo eksempler på norske medier som har gått på falske nyheter som blir spredt, som den russiske gameshow-saken som NTB delte og som man tok for god fisk. Man må være veldig på vakt som journalist og spesielt når man ikke har laget saken selv.