Det hadde kommet inn over 70 klager på «Trygdekontoret» og deres program om somaliere som ble sendt 20. februar på NRK1 i år. I motsetning til hva som er vanlig, har mange av klagene denne gangen kommet fra tv-seere med utenlandsk bakgrunn.
- Klagene går i retning av at dette bidrar til stigmatisering, en fornærmelse mot somaliere, mobbing og ren og skjær idioti, de som deltar er ikke representative for somaliere i Norge. Det er gjennomgangsmelodien i klagene, sier leder for Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold.
Rådet hadde hentet inn Jan-Paul Brekke, migrasjonsforsker ved Institutt for Samfunnsforskning og tidligere deltager i tv-serien «Løvebakken», for å innlede klagebehandlingen. Han forklarer klagestormen med at det er en særskilt sårbarhet og usikkerhet i denne gruppen med innvandrere.
- Det er noe av denne sårbarheten og usikkerheten som nettopp gjør dette programmet interessant, og som det er åpenbart at man har tatt inn, sier han.
- Seltzer fortjener godord
Han berømmer programleder Thomas Seltzer og resten av redaksjonen for programmet.
- Jeg så programmet som et forsøk på brobygging og ikke på å skape ytterligere distanse, men å starte der folks fordommer er, og så bygge en bro og vise frem mangfoldet i gruppen. Dette er ikke alle somaliere, dette er noen kule folk, som Thomas ville ha sagt, som har en stemme og som kommuniserer godt med målgruppen til programmet, sier Brekke.
Kokkvold kastet seg på rosen av Seltzer.
- Jeg tror du har rett i at dette er brobyggende. For norsk-etniske nordmenn tror jeg dette kanskje bidrar mer enn annet for somaliernes situasjon i Norge. Samtidig som Thomas Seltzer tidligere har fått kritikk av rådet, fortjener han godord fordi han på en humoristisk og litt røff måte tar opp viktige ting enn med intelligens og humor.
K-rådsmedlem og Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk fulgte opp.
- For meg var dette programmet med på å minske noen fordommer, og jeg tror kanskje ikke bare det var for meg at dette var et bra program, sier han.
- Et godt forsøk
Men Seltzer og «Trygdekontoret» fikk også kritikk fra rådet.
- Jeg synes to av klagerne har noen poenger. Den ene er en far som skriver at denne typen programmer kan gjøre det vanskelig for hans barn og barn av somaliske foreldre som aldri har vært i Somalia. Der synes jeg ikke programmet er flink nok til å skille. Jeg er også enig i en klager som skriver at det var relativt like stemmer rundt bordet. Kanskje burde man vært flinkere til å ta i bruk andre stemmer, sier nestleder Kjersti Thorbjørnsrud.
Afshan Rafiq gikk enda lengre i sin kritikk.
- Jeg forstår veldig godt hva disse som har klaget inn programmet mener, sier hun.
- Jeg tar utgangspunkt i svaret fra NRK om at seerne skulle bli bedre kjent med somalierne og deres kultur ved å ta utgangspunkt i fordommene nordmenn har mot somaliere, for deretter å nyansere bildet. Jeg synes NRK har gjort et godt forsøk, men jeg tror ikke mange av fordommene forsvant etter programmet.
Overrasket over klagene
Prosjektleder Eirik Sandberg Ingstad i NRKs underholdningsavdeling skriver i et svar til klagene at reaksjonene har kommet som en overraskelse på redaksjonen. Her er svaret i sin helhet:
«Redaksjonen ønsker å påpeke at de aller fleste tilbakemeldingene på dette programmet har vært svært positive. Publikum har uttrykt at det var en varm, åpen og ærlig sending der vi behandlet tematikken med respekt , men der vi også torde å gå inn vanskelige problemstillinger.
Vår intensjon med sendingen var å skape en dypere forståelse for det somaliske folket og deres situasjon i som minoritet i Norge. Vi ønsket at seeren skulle bli bedre kjent med Somaliere og deres kultur. Måten vi ønsket å gjøre dette på var å ta utgangspunkt i de mange fordommene man finner hos etniske nordmenn for deretter å gi et mer nyansert bilde gjennom samtale med gjestene. Det mener vi at vi lykkes med i denne episoden.
Kritikken som har kommet i etterkant fra Somaliske seere har vært overraskende for redaksjonen. Mange uttrykker at de føler seg hetset, ydmyket og såret av noe de har oppfattet som et ensidig negativt budskap. Til de som føler dette vil vi bare si beklager, og at dette var det stikk motsatte av vår intensjon.
Trygdekontoret er et program som ofte bruker humor for å belyse alvorlige temaer. Dette er en form som kan ta tid å venne seg til og for noen oppleves som krevende. Uten å bagatellisere eller avfeie kritikken , så tror vi at vi med denne episoden har truffet et publikum som ikke er like vant med Trygdekontorets form , og at dette har gitt grunnlag for misforståelser.»
Kommentér