Dagbladet-fotograf Hans Arne Vedlog vant 2. plassen i klassen «Nyhet utland» med bildet «Reddet», under kåringen av «Årets Bilde». Det ville Dagbladet markere ved å gjøre bildet til sitt forsidebilde på Facebook.

Bare sekunder senere flommet hatmeldingene inn på Dagbladets Facebook-side. Noen av meldingene strakk seg så langt som å oppfordre til å senke båten med flyktninger. 

«Er nå vel overhode ingen som har lyst til å bli møtt av dette pisset her hver gang de trykker inn på siden deres??» skriver én bruker.

«Her er det snakk om islamsk fascistisk invasjon og "kulturberikelse"» og «Tenk hvilke underverker en drill kunne gjort her» heter det fra to andre brukere.

Flere av kommentarene er nå slettet.

- Litt overrasket
- Fra det øyeblikket vi ble gjort oppmerksomme på retningen kommentarfeltet hadde gått, så skrev vi en egen melding i kommentarfeltet hvor vi oppfordrer til å holde dette saklig, sier fungerende sosiale medier-sjef Mathias Ytterstad i Dagbladet.

Han forteller at de vil følge med på utviklingen gjennom dagen.

- Nå blir kommentarfeltet gått gjennom og vi kommer til å sitte å overvåke dette gjennom kvelden. Den enkleste løsningen hadde vært å slette bildet, men dette er en av våre fotografer som har fått en viktig og fin utmerkelse, som vi er stolte av.

- Er du overrasket over reaksjonene?

Jeg er litt overrasket over at det er fullt så voldsomme reaksjoner. Vi legger ofte ut ting som folk reagerer på, enten den ene eller andre veien, men det er sjeldent jeg ser så sterke reaksjoner som det jeg ser nå.

- Krever det mye å følge med på kommentarer på Facebook?

- Det øyeblikket vi legger ut en sak har vi en viss idé om at det vil kreve mye vedlikehold eller ikke. Å si at det krever mer og mer, tror jeg ikke er en overdrivelse.

- Anbefaler tur til Middelhavet
Fotograf Hans Arne Vedlog hadde ikke fått med seg reaksjonene da Kampanje ringte.

- Dette er helt åpenbart folk som ikke evner å sette seg inn i andres situasjon, når maner klar over at over 5.000 mennesker drukner i Middelhavet på vei til Europa. Jeg synes du bør høre med dem og be dem utdype dette nærmere. Hvis ikke vil jeg anbefale dem en tur til Middelhavet for å se hvordan forholdene er, sier Vedlog til Kampanje.

Noen timer etter at bildet ble lagt ut, har Dagbladet lagt ut følgende melding i kommentarfeltet:

«Helt ærlig ... Folkens!

Vi i Dagbladet forstår at folk har sterke meninger om det som foregår i verden rundt dem. Men enhver oppfordring til vold, og noen av de øvrige kommentarene her er langt over streken for hva som er akseptabelt!

Vi oppfordrer alle til å tenke seg om en ekstra gang før man skriver noe man kanskje ikke kan stå inne for. Flere kommentarer er allerede slettet.»

Her kan du se bildet og innlegget på Dagbladets Facebook-side: