Oslo Redaktørforening har i kveld delt ut sine redaktørpriser og den gjeveste av dem alle går til ansvarlig redaktør i Budstikka, Kjersti Sortland. Sortland tok over som redaktør i lokalavisen i Asker og Bærum i 2013 etter en lang karriere i VG og ifølge juryen, der Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås har vært juryleder, har Sortland klart å sette «sitt preg på både egen avis og samfunnsdebatten».

- Hun har vært sentral i å dra opp viktig presseetisk debatt som har betydning for hele mediebransjen, og er en redaktør som er sterkt engasjert i det daglige redaksjonelle arbeidet, sier juryen og trekker frem den alvorlige saken der en 13-årig jente fra Lommedalen sultet i hjel.

- Særlig gjennom saken om jenta som sultet i hjel har årets redaktør også vist hvor viktig det er med presseetisk refleksjon og et kritisk, offentlig ordskifte om vår egen stand, sier juryen.

I kriteriene til prisen heter seg at «prisen går til den redaktør som har utmerket seg ved en imponerende, helhetlig utøvelse av redaktørgjerningen» og Sortland vant prisen i konkurranse Ole Martin Mortvedt i Politiforum og Geir Ramnefjell i Dagbladet som også var nominerte.

Hederspris til Arnstad
I tillegg delte Redaktørforeningen i Oslo og Akserhus ut «de lange linjers pris» til nylig avgåtte Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad. Hun stakk onsdag kveld av med «Hedersprisen».

Les også: Ellen Arnstad slutter i Se og Hør

- Med et energinivå som alltid har vært like høyt som kunnskapsnivået, tar årets vinner pusten fra de fleste […]. Hun startet tidlig sitt feministiske prosjekt, hvor hun har satt kvinner og ledelse på agendaen, både i eget forlag og sammen med Norsk redaktørforening. Hun er tøff, hun er myk. Det merkes når hun kommer inn i rommet. Det merkes når hun har forlatt det også – slik hun nylig gjorde, skriver juryen.

Andre prisvinner var Irene Halvorsen i Nationen som ble «Årets meningsbærer» og Veslemøy Østrem fra Aftenposten som ble «Årets nyskaper».

- Kampen er ikke over
Dermed avslutter Oslo Redaktørforening den internasjonale kvinnedagen med å hedre flere av sine kvinnelige medlemmer.

- Jeg må jo si at her har Oslo Redaktørforening virkelig forstått hvilken dag vi snakker om, også har jo juryen gjort en god jobb, ler Arnstad.

- Det er en stor ære å stå sammen med de andre flotte damene her. Kampen for å jobbe med å dra bra damer, og ha fokus på det, er jo absolutt ikke over, heller ikke i Oslo Redaktørforening, fortsetter hun.

- Er det fortsatt viktig å få kvinnelige redaktører frem i lyset?

- Det er viktig å få frem gode redaktører, og sannsynligvis er det mange potensielt gode redaktører i halve befolkningen, sier Kjersti Sortland.

- I dag er jeg bare en av fem sjefredaktører i Norge som er kvinner, og jeg vil veldig gjerne ha flere kollegaer. Det er en meningsfull, morsom og utfordrende jobb.

- Hvis alle toppledere i norske medier hadde satt seg ned og lagt en plan, hadde kvinneandelen økt ganske fort. Også må kvinnene rekke opp hånden litt oftere. Det å si ja tre ganger mer enn man egentlig hadde tenkt, tror jeg er et godt råd, legger Arnstad til.

Juryen har foruten Knut Olav Åmås bestått av, Torunn Pettersen sjefredaktør Tara, Baard Zakariassen, produsent i TV 2 og leder av Oslo Journalistklubb, Felicia Øystå, ansvarlig redaktør i Akershus Amtstidende, og medlem i Oslo Redaktørforenings styre og Ole-Petter Pedersen, redaktør i Kommunal Rapport