Dermed kan rikskringkastingens radiokanaler bare høres på dab-radio. Radiolyttere i de to fylkene kan fortsatt høre P4, Radio Norge og lokalradio på gamle radioer fram til 21. april. Helt fram til slukkingen onsdag har NRK vært i sving for å utbedre DAB-dekningen på mindre steder i de to fylkene.
Romsdals Budstikke skrev før helgen at butikkene i distriktet var i ferd med å tømmes for DAB-adaptere til bil, og at leverandørene sliter med å levere.
Dermed fortsetter slukkingen av FM-nettet som begynte i Nordland 11. januar. Fra midten av desember er det kun digitalradio som gjelder i hele landet.
Øyvind Vasaasen, som er beredskapssjef i NRK, påpeker at tre ganger så mange mennesker blir berørt av slukkingen onsdag som da FM-nettet ble tatt ned i Nordland. Derfor er hjelpeteamene forberedt på at det nå kan bli travlere.
- Disse kan "rykke ut" til lyttere vi ikke klarer å hjelpe via publikumsservice. Hjelpeteamene kontrollerer også dekning i områder vi hadde fått tilbakemeldinger på, og de besøker forhandlere og verksteder, forteller han.
Norge er det eneste landet i verden som har bestemt seg for å skru av FM-nettet. Kritikere har stilt spørsmål ved om DAB-nettet er tilstrekkelig utbygd blant annet langs veiene, og hvorvidt dette kan sikre at landets innbyggere får tilstrekkelig informasjon i en nødsituasjon.
Et kabelbrudd i Finnmark som førte til at både DAB- og telefonnett falt ut i januar, satte saken på spissen.
– Radio og dab er en kritisk samfunnsfunksjon og skal fungere nesten uansett hva som banker på døra av utfordringer, sa Per-Kristen Brekke, sjef for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Norkring, som eier og drifter DAB-nettet, har satt opp en reserveløsning for å sikre at det ikke skjer igjen.
Ifølge Norkring har 99,5 prosent av Norges befolkning DAB-dekning. Prisen på utbyggingen har vært 1 milliard kroner, heter det på selskapets nettsider.
Kommentér