- Nå håper jeg ikke noe går galt, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen foran den historiske FM-slokkingen i Nordland.

– Det viktige er at publikum oppdaterer stasjonslista for å ta inn de nye kanalene. Jeg er også veldig spent på hvordan folk håndterer bilene sine de neste ukene, sier kringkastingssjefen til NTB.

Det riksdekkende FM-nettet i Nordland ble slukket under en seremoni i Stormen bibliotek i Bodø. Nå må nordlendingene over på DAB for å høre riksdekkende radio. I løpet av året vil samtlige FM-sendere landet over bli slått av, men det vil fortsatt være mulig å høre lokalradio på FM-nettet en rekke steder.

Overgangen til digital radio markeres i et direktesendt arrangement i Stormen bibliotek.

Les også: Tidligere radiosjef frykter medieskandale og DAB-rabalder

Les også: Nordmenn lytter mindre på radio - tror DAB gir ny nedtur (Abonnement)

Radio Norge-sjef: - Unik mulighet

Lasse Kokvik er administrerende direktør for Bauer Media som blant annet eier Radio Norge-gruppen. Han ser nye muligheter med omleggingen.

– Nå får kommersielle kanaler en helt annen mulighet til å tilby norske lyttere helt nye produkter. Vi får en unik mulighet til å presentere nytt innhold på et godt dekket nett med krystallklar lyd, sier Kokvik.

Internasjonal interesse
Norge er først ute i verden med å slokke FM-nettet, og begivenheten i Bodø ble omfattet av stor internasjonal interesse. Radiosjef Graham Dixon i Den europeiske kringkastingsunionen EBU mener den opphetede og til dels aggressive norske debatten i forkant av FM-slukkingen er et uttrykk for radioens sterke stilling.

– Diskusjonen avdekker hvor viktig radio er i livet til folk. Over hele Europa lytter 90 prosent av befolkningen i snitt to og en halv time på radio. Slukketidspunktet blir dramatisk fordi folk bryr seg. Men fordelene er store, og slukkingen kommer ikke som en overraskelse, sier Dixon til NTB.

DAB mest solid
Norge leder ifølge EBU-sjefen an i den europeiske digitaliseringen av radionettet. Mer enn 40 land er i ferd med å innføre DAB-teknologi som ikke har fullgode alternativer.

– Dere leder an med å fjerne FM-nettet, men i løpet av 5-10 år vil ikke Norge lengre være så enestående. Jeg skal ikke påstå at DAB er den eneste digitale fullgode løsningen for all framtid, men akkurat nå er DAB den mest effektive, pålitelige og solide digitale radioløsningen, sier Dixon.

Må ha DAB +
Lokalradiostasjoner i Nordland forventer en økt oppslutning etter slukkingen, spesielt fra bilførere som ikke har tatt overgangen til DAB. Alle NRKs kanaler sendes i DAB+ fra onsdag. P4 og Radio Norge sender i DAB i en periode fremover.

For å motta et fullstendig riksdekkende radiotilbud må man enten ha DAB+-radio eller benytte andre digitale plattformer som internettradio, mobil, nettbrett eller TV. De som har en førstegenerasjons DAB-radio (uten pluss), vil kun få inn P4 og Radio Norge av rikskanalene etter 11. januar.

Slukkingen av FM-nettet førte til mange henvendelser til NRK. Selv før slukkingen startet fikk kanalen telefoner fra radiolyttere, ifølge Dagbladet.

Fra klokken 24 til 10.30 onsdag har kanalen mottatt 233 telefonhenvendelser med spørsmål om DAB. Årsaken er at flere av NRKs kanaler i natt ble flyttet fra riksblokka til regionblokka. Folk ble derfor nødt til å søke opp kanalene på nytt.