På oppdrag av Kampanje har analyseselskapet Retriever regnet ut hvor mye medieomtale statsrådene har fått i 2016. Måleperiode er fra 1. januar i år og frem til 19. desember. Det er søkt i alle riks- og regionaviser på papir, samt papirutgavene av en rekke lokalaviser, magasiner og tidsskrift, alle landets nettaviser samt de største og mest toneangivende fjernsyns- og radiosendingene.

Og ikke overraskende viser fasiten at det er statsminister Erna Solberg (H) som er regjeringens mest omtalte person i år. På andreplass kommer innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP), mens finansminister Siv Jensen (FrP) kommer tett på Listhaug – men ender likevel på en tredjeplass.

Fjerdeplassen er det Jan Tore Sanner (H) som har, mens Ketil Solvik-Olsen (FrP) kommer på en femteplass. Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer på en sjetteplass, mens Bent Høie kommer på en sjuendeplass. Åttendeplassen er det utenriksminister Børge Brende (H) som har, mens fiskeriminister Per Sandberg (FrP) kommer på en niendeplass og eks-justisminister Anders Anundsen (FrP) kommer på en tiendeplass.

Sosiale medier sikrer Listhaugs plass
Kunde- og analysesjef i Retriever, Kristina Nilsen tipper at det er få som er overrasket over andreplassen til Sylvi Listhaug.

- Det er kanskje ikke så mange av Kampanjes lesere som er sjokkert over at Sylvi Listhaug kommer høyt opp på statistikken. Noe av det som er interessant med omtalen av henne, er at den i stor grad er generert utfra engasjement i sosiale medier. Hvor aktive statsrådene er i sosiale medier, varierer veldig, noen er nesten ikke til stede der. Men Sylvi Listhaug har bygd seg opp en god base med ambassadører, spesielt på Facebook, og da plukker mediene utspill derfra. For henne har det vært en måte å ta regi på, som hun retorisk har lykkes med, sier Nilsen til Kampanje.

Det er altså kvinnene som har kapret de tre øverste plassene på listen.

- De mest profilerte politikerne i Norge er også noen av de aller mest profilerte personene i landet totalt sett, noe som betyr at det er kvinner som dominerer det norske mediebildet i år når man ser på hvem som er mest profilert. Det er veldig uvanlig, fordi det som regel alltid er menn som dominerer slike lister som dette, enten det er idrettsutøvere, næringslivsledere eller politikere vi henter ut tall for. All medieforskning har hittil vist at kvinner er underrepresentert som kilder i mediene, så dette er noe som nyanserer det bildet, mener Nilsen.

Brønn: - Ikke all oppmerksomhet er god oppmerksomhet
Men BI-professor Peggy Brønn sier til Kampanje at selv om det har vært mye oppmerksomhet rundt flere av regjeringens medlemmer, betyr ikke dette nødvendigvis at dette er positiv oppmerksomhet.

- Det statsråder og statsministeren gjør, har åpenbart en nyhetsverdi og i år har vært et bra år for saker som har dratt oppmerksomheten spesielt til Listhaugs departement. En mediestrategi er i dette tilfellet å være tilgjengelig og uttalelser som forsikrer nordmenn at regjeringen håndterer situasjonen på best mulig måte og i nasjonens interesse. Den andre strategien er å prøve å få medias oppmerksomhet for en spesiell posisjon eller tema. Hvis du er del av regjeringen og har en viktig posisjon og høy profil, er det lett å få medias oppmerksomhet. Men det må være et annet mål enn kun å få medieomtale - all omtale er ikke god omtale. Media har en kanal for budskapet, men budskapet bør ha noe mening og mening, sier hun.

Kampanje har vært i kontakt med presseansvarlig til innvandrings- og integreringminister Sylvi Listhaug, som opplyser at Listhaug ikke har anledning til å svare på spørsmål knyttet til dette.

Heller ikke Erna Solberg har vært tilgjengelig for kommentar.

Stor nyhetsverdi:

BI-professor Peggy Brønn mener det har vært et bra år for regjeringen - med tanke på oppmerksomhet. - Det har vært et bra år for saker som har dratt oppmerksomheten spesielt til Sylvi Listhaugs departement, sier BI-professor Peggy Brønn.

Boom for Listhaug
I tillegg til den oversikten for 2016, har Retriever søkt opp hvor mye medieomtale Sylvi Listhaug hadde i 2015, og sammenliknet dette med inneværende år. I 2015 hadde Listhaug 9624 medieoppslag, mot årets 19 517. Hun har altså fått godt over dobbelt så mye medieomtale i år som i fjor.

- Når det gjelder Listhaugs mediestrategi, virker det som om denne er å bli på budskapet og å ikke avvike fra dette. Det virker som om det blir sett på som suksessfullt av de deler av Norges befolkning som støtter henne. Samtidig får dette henne til å virke lite fleksibel og liten åpen for å ta andres synspunkt med i betraktningen, sier professor Peggy Brønn ved BI.

Og Brønn har merket seg én ting ved Listhaugs medieopptredener;

- Da jeg var på morgenprogrammet til TV 2 sammen med Listhaug og Ann-Magrit Austenå fra Noas, kom jeg ikke over hvordan de pratet til hverandre og ikke med hverandre, uten at noen av dem tok inn hva den andre sa. Beklageligvis er denne type krangel strålende for media, fordi det skaper gode overskrifter, sier Brønn. 

  Navn Medieoppslag
1.  Erna Solberg 37.253
2.  Sylvi Listhaug 19.517
3.  Siv Jensen 17.737
4.  Jan Tore Sanner 13.328
5.  Ketil Solvik-Olsen 12.224
6.  Torbjørn Røe Isaksen 12.178
7. Bent Høie 10.898
8. Børge Brende 9516
9.  Per Sandberg 8810
10. Anders Anundsen 7972
11.  Linda C. Hofstad Helleland 7959
12. Monica Mæland 7641
13. Tord Lien 5854
14. Jon Georg Dale 5816
15. Vidar Helgesen 5785
16. Anniken Hauglie 4998
17. Ine Eriksen Søreide 4757
18. Solveig Horne 3422
19.  Elisabeth Aspaker 1351

Utvalg: Alle riks- og regionaviser på papir, papirutgavene av en rekke lokalaviser, magasiner og tidsskrift, alle landets nettaviser samt de største og mest toneangivende fjernsyns- og radiosendingene.
Periode: 01.01.2016 - 19.12.2016. Kilde: Retriever