I dag møtte Facebook-direktør Patrick Walker kulturminister Linda Hofstad Helleland og sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten til debatt. Det skjer på Norsk Redaktørforenings høstmøte i Oslo.

I debatten deltar også digitalredaktør i Aller, Jan Thoresen og digitalredaktør i Egmont, Monica Lid. Debattleder er Sindre Østgård fra Discovery.

Patrick Walker, som har 20 års erfaring fra tv og radio, starter med å forklare hvorfor Facebook fjerner nakenbilder.

- Nå folk rapporter om slike bilder, så fjerner vi dem umiddelbart. Det er ikke uvanlig for oss. Vi mottar én million henvendelser daglig. Én million! Det betyr at 350 bilder er blitt flagget for fjerning siden jeg begynte å snakke her, sier han.

- Facebook er ikke internett
Men Facebook har for lengst tatt selvkritikk for at bildet av Kim Phuc, som flyktet fra napalmbombene under Vietnamkrigen, ikke skulle vært sensurert.

- Bildet er blitt fjernet flere ganger før. Det uvanlige denne gangen var responsen fra redaktører, publisister og politikere, mange av dem sitter i dette rommet. Vi skjønte raskt at noe var galt. Bildet «Terror of War» er ikonisk. Det viser et nakent barn, men det er helt klart ikke pornografi. Det endret krigens utvikling og det kan være på Facebook, sier Walker, som er direktør for Facebooks mediepartnerskap i Europa, Midt-Østen og Afrika.

Facebook holder fast på at de vil ha globale retningslinjer for deling av bilder og annet innhold. Walker understreker også at Facebook er en plattform.

- Facebook er ikke internett, sier han.

- Vi ber om at dere kan forstå våre retningslinjer, sier han til forsamlingen, sier Walker.

Helleland: - En trussel mot ytringsfriheten
Kulturministeren sier hun har forståelse for at Facebook må har standarder og regler for innholdet som deles, men at arbeidet ikke kan overlates til algoritmer. Samtidig benytter hun anledningen til å takke for at nettgiganten snudde og ikke lenger vil fjerner bildet av «napalmjenta». Facebook-topp Sheryl Sandberg sendte et brev der hun takket statsminister Erna Solberg (H) for engasjementet i saken om  Vietnam-bildet.

- Jeg håper dere vil fortsette å lytte til deres brukere og jeg håper dere vil fortsette med å bidra til ytringsfriheten, særlig i land der den har dårlige kår, ser Linda Hofstad Helleland.

Medieministeren forteller også Facebook-direktør Patrick Walker at hun er dypt urolig over at tradisjonelle medier taper store inntekter, noe som vil svekke journalistikken og ytringsfriheten.

- Dette er en trussel mot ytringsfriheten og i ytterste konsekvens vårt demokrati, sier Helleland.

- Alvorlig galt
Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen har uttalt at han og mediehuset har et «Frenemy»-forhold til Facebook, altså et venn/fiende-forhold. Han mener Facebook kan underminere hele inntektsgrunnlaget for den kritiske journalistikken.

Han startet med en syrlig fleip:

- Kan jeg bruke denne talerstolen? Jeg bryter ikke noen retningslinjer da? smiler Hansen, og fortsetter mer alvorlig:

- For meg var Facebooks sensurering av bildet bare et symbol eller et symptom på noe som er i ferd med å gå veldig galt. Over tid har min bekymring over Facebooks dominerende rolle vokst. Hvis Facebook hadde vært et land, så ville det  hatt flere innbyggere enn USA og Kina til sammen. Hver uke får mer enn halvparten av verdens internett-brukere tilgang til nyheter på Facebook, via nyhetsstrømmer som er designet av Mark Zuckerbergs og hans medarbeidere, sier Hansen.

Se Facebook-sjefen møte Helleland og redaktørene direkte på nett-tv

Bakgrunnen for invitasjonen fra kulturministeren og Redaktørforeningen er bekymringen Facebook har skapt hos norske redaktører etter at forfatter Tom Egeland postet det ikoniske bildet av Kim Phuc som flyktet fra napalmbombene under Vietnamkrigen på sin facebookkonto, som deretter ble sensurert. Det hele kulminerte fredag 9. september, med et åpent brev fra Aftenpostens redaktør Espen Egil Hansen til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Les også: Her er Facebook-toppen som skal møte Medie-Norge