Patrick Walker, direktør for mediepartnerskap for Facebook i Europa, deltar på høstmøtet til Norsk Redaktørforening i Oslo 31. oktober. Han har takket ja på invitasjonen fra kulturminister Linda Hofstad Helleland og styreleder i Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle.

- Jeg ser fram til å delta på denne viktige konferansen og få tilbakemeldinger fra det norske redaktørfellesskapet. Vi vet at mange mennesker bruker Facebook for å holde seg oppdatert på nyheter, og vi tar vår rolle i media-økosystemet svært alvorlig. Vi jobber tett med våre mediapartnere, og jeg ser fram til å høre synspunkter fra norske redaktører på hvordan vi kan få Facebook til å fungere som en best mulig nyhetsdistributør for dem, sier Patrick Walker i en pressemelding.

«Dear Mark Zuckerberg»
Bakgrunnen for invitasjonen er bekymringen Facebook har skapt hos norske redaktører etter at forfatter Tom Egeland postet det ikoniske bildet av Kim Phuc som flyktet fra napalmbombene under Vietnamkrigen på sin facebookkonto, som deretter ble sensurert.

Fredag 9. september publiserte Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen et åpent brev til Mark Zuckerberg som fikk stor internasjonal oppmerksomhet. «Dear Mark Zuckerberg» stod det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten.

I brevet skrev Aftenposten-redaktøren:

«Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden».

Nå er det altså ikke Zuckerberg selv som kommer for å svare på brevet, men en av hans europeiske toppsjefer.

Les mer: Slik har Hansens brev til Facebook-sjefen spredt seg i verden

Helleland: - Signaliserer økt vilje
På konferansen i Oslo vil det bli innlegg både fra kulturminister Linda Hofstad Helleland, Patrick Walker og Espen Egil Hansen. Det blir også debatt om temaet.

- Vi verdsetter at Facebook har takket ja til invitasjonen og åpner for en konstruktiv dialog om disse viktige spørsmålene. Facebook er en av verdens viktigste mediekanaler for informasjon, debatt og sosial kontakt. Fram til nå har selskapet i liten grad svart på mediehenvendelser og kritikk. Vi håper denne debatten kan bidra til mer åpenhet og en bedre dialog framover, sier styreleder i Norsk Redaktørforening, Harald Stanghelle.

- Dette er en helt sentral debatt som handler om viktige prinsipper for den offentlige samtalen i Norge. At Facebook ønsker en bedre dialog med de redaktørstyrte mediene er positivt og signaliserer en økt vilje til å ta sin rolle i medielandskapet på alvor, sier Linda Hofstad Helleland.

Mente norske medier misforstod
Saken engasjerte Medie-Norge voldsomt tidligere i høst. Norges største mediekonsern Schibsted, som blant annet eier Aftenposten, kalte Facebooks sensur et angrep på demokratiet og ytringsfriheten.Venture Factory-gründer Even Aas-Eng, som er tidligere digitaldirektør i McCann og Dagbladet, mente Aftenposten og norske medier misforstod da de hudflettet Facebooks sensur.

- Dette dreier seg ikke om et ønske fra Facebook om å sensurere Aftenposten eller Egeland. De håndhever et regelverk som kanskje ikke fungerer ideelt - men personlig håper jeg de heller stopper et nakenbilde av barn for mye enn ett for lite. Det finnes nærmere to milliarder redaktører på Facebook, og jeg tror alle er glade for at de har et rigid rammeverk å forholde seg til akkurat på dette feltet, sa Aas-Eng til Kampanje.

Les også: Slår tilbake mot Aftenpostens angrep på Facebook