Aftenposten og publisher Espen Egil Hansen har satt dagsorden med sin iøynefallende forside og brevet til Facebook-topp Mark Zuckerberg i dag.

- Det har blitt publisert 289 norske medieoppslag om Vietnam-bildet som Facebook sensurerer siden saken oppsto og fram til nå. Det er NTB som har hatt flest oppslag om saken (19 oppslag), mens Aftenposten selv har hatt 16. I internasjonale medier er det hittil publisert 267 oppslag. Det er aller mest omtale i USA, Tyskland og Sverige, forteller kunde- og analysesjef Kristina Nilsen i Retriever til Kampanje.

Les også: Facebook svarer: - Vår løsning vil ikke alltid være perfekt

Aftenpostens Facebook-forside får oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser.

- Det har vært litt spredt medieomtale av denne saken i løpet av de siste ukene siden saken oppsto, og samlet sett har norske medier publisert 289 medieoppslag. Men det aller meste av omtalen har vært i dag, og tar utgangspunkt i Aftenpostens forsidesak. Totalt er det publisert 168 oppslag hittil i dag, men det blir stadig flere oppslag bare mens vi snakker, sier Nilsen.

Hun tror flere internasjonale papiraviser vil omtalte Aftenpostens forside i morgen.

- Retriever har søkt i de internasjonale mediebasene vi har tilgang til, og finner rundt 267 internasjonale medieoppslag om denne saken. Her vil det garantert bli mer, for det er i dag saken har nådd internasjonale medier, og hittil er det kun laget nettsaker, så dette kommer garantert til å bli publisert i mange papirutgaver i morgen, sier Nilsen.

Heftig debattert
«Dear Mark Zuckerberg» står det med store bokstaver over hele fronten på Aftenposten. Forsiden er dekket med bildet fra Vietnamkrigen som har blitt heftig debattert de siste ukene etter at nettsamfunnet begynte å sensurere det.

Sjefredaktør i avisen Espen Egil Hansen skriver et åpent brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg. Bakgrunnen er at Hansen har fått beskjed om å slette bildet, som illustrerte en artikkel Aftenposten delte på Facebook.

«Nå skriver jeg til deg for å fortelle at jeg ikke vil etterkomme kravet om å fjerne et dokumentarfoto fra Vietnamkrigen tatt av Nick Ut. Ikke nå, og ikke i fremtiden», skriver Hansen.

- Har skapt oppmerksomhet
Brevet til Facebook-sjefen er blitt fanget opp av internasjonale medier.

- Både i norske og internasjonale medier er Aftenpostens brev til Marc Zuckerberg en viktig del av vinklingen, så det er tydelig at redaktør Espen Egil Hansens grep har skapt den oppmerksomheten han ønsket om saken, sier Nilsen.

 Både The Guardian og Time har skrevet om at hele forsiden på Aftenpostens fredagsutgave er fylt med kritikk av Facebook for bildesensur.

«Norges største avis har publisert et brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg der de kjefter på selskapets beslutning om å sensurere et historisk bilde fra Vietnam-krigen, og krever at Zuckerberg skal vedkjenne å leve opp til sin rolle som "verdens mektigste redaktør"», skriver The Guardian.

La ut sladdet bilde
Både britiske The Guardian og det amerikanske nyhetsmagasinet Time referer en del av det Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen skriver i det åpne brevet til Zuckerberg.

5. september ble forfatter og journalist Tom Egeland utestengt fra Facebook i 24 timer etter å postet et ikonisk bilde fra Vietnamkrigen, bildet av en ni år gammel jente, Kim Phuc, som flykter naken nedover en vei etter et amerikansk napalmangrep. Facebook mener bildet bryter med nettstedets restriktive linje når det gjelder nakenhet. Utestengelsen førte til at en rekke andre personer har delt bildet som en reaksjon. I dag brøt det ut full mediestorm da Aftenposten kom med sin forside og statsminister Erna Solberg fulgte opp med  kritikk av nettsamfunnet. Kort tid etter at Facebook slettet Vietnam-bildet statsminister Solberg hadde lagt ut på Facebook-siden sin, la hun ut bildet på nytt – da i sladdet versjon.

Les også: Facebook slettet statsministerens kritikk

Les også: Egeland utestenges fra Facebook: - Aldeles hårreisende