En av sommerens mest oppsiktsvekkende mediesaker, ført i pennen av journalist og redaktør Gard L. Michalsen i Medier24, er i dag oppe til behandling i PFU. Ti medier er klaget inn, men de mest omfattende klagene er rettet mot Medier24 og VG, der Anders Giæver var med på å avdekke Mina Ghabel Lundes bidrag til Twitter-kontoen @Fruhjorth.

Både Medier24 og VG ble felt for brudd på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten, som handler om å være kritisk i valg av kilder, og at man skal kontrollere at opplysninger som gis er korrekte. 

Også P4 felles for sin dekning av saken.

Medier24 ble felt fordi de ikke kan dokumentere at Lunde står alene bak Twitter-kontoen. Nettavisen har derfor ikke dekning for tittelen «Bak en anonym Twitter-konto har DNs mediejournalist rakket ned på kilder, sjefer og kollegaer».

- Noe av det som er mest interessant her er 3.2, var hun alene om Twitter-kontoen eller er det åpent at flere kunne hatt tilgang til den. Flere av de innklagede medier er kritisk til hennes historie og mener hun ikke er troverdig. For PFU er det en farlig vei å gå. Spørsmålet PFU må stille seg, er om vi har kompetanse til å si at hun lyver når hun sier at flere står bak kontoen, sier fungerende PFU-leder Alexander Øystå.

Les mer: PFU feller VG og Medier24 i @Fruhjorth-sak

Medier24-redaktør Gard L. Michalsen følger behandlingen i Pressens faglige utvalg, men kommenterer saken slik i en SMS til Kampanje:

- Jeg konstaterer at PFU etter en grundig klagebehandling slår fast at det var betimelig og riktig av Medier24 å omtale saken. Etter en 44 siders klage og påstander om brudd på halve VVP, ender PFU på ett punkt med å konstatere at vi burde ha vært mindre bombastisk i tittel og ingress. Det får vi ta til etterretning, bruke til å gå gjennom vår omtale, og lære av. Så skal jeg lese hele uttalelsen grundig før jeg mener noe mer om den og saken, skriver Michalsen.

Klager Mina Ghabel Lunde er fornøyd med dagens behandling i PFU, selv om hun ikke fikk medhold i alle punktene hun hadde klaget mediene inn for.

- Jeg er lettet over å se at etterrettelighet i journalistikken tas på alvor av PFU. Jeg håper disse dommene fører til en selvransakelse hos de som lot seg rive med i blodtåka og skjøt spurv med kanoner i flere dager på forsommeren. Særlig mener jeg énmannsbedriften Gard Michalsen og VGs kommentaravdeling bør gå i seg selv etter dette, skriver Lunde i en e-post til Kampanje.

Hun tar ikke tungt på at NRK og andre medier ble frikjent.

- At NRK ble frikjent lever jeg godt med, da NRK var det eneste mediet som tross alt lot meg komme til orde og som i mine øyne opptrådte verdig og respektfullt i klageprosessen i PFU.