Forrige uke kom tallene som viste at TV 2 fikk en solid august-måned med sommer-OL i ryggen. Totalt samlet alle TV 2s kanaler 35,6 prosent av alle seerne i august. Det er en vekst på 9,1 prosentpoeng fra samme måned i fjor.
Les mer: Rio ga TV 2 en ny sterk tv-måned
Men nå er det også slutt på moroa, i hvert fall frem til 2026. Det er Discovery som sitter på rettighetene til de fire neste olympiske lekene, og det hele starter med vinter-OL i Sør-Korea i 2018.
En undersøkelse YouGov har gjort for Kampanje viser at kun én av ti tror Discovery vil gjøre en bedre jobb enn TV 2. 24 prosent tror de vil gjøre en like god jobb, mens 16 prosent tror de vil gjøre en dårligere jobb. Samtidig svarer hele 50 prosent at de ikke vet.
- Hadde undersøkelsen vært gjort i 2011, da vi startet med sport, tipper jeg vi hadde sett helt andre tall. Dette viser at folk har tiltro til oss. De har sett at vi kan lage bra tv på store rettigheter. Det var stor skepsis i markedet da vi overtok European Quialifiers, som hadde vært i TV 2 i mange år, men da vi kjøpte Tippeligaen var det nesten ingen som reagerte. Det viser forhåpentligvis at folk har fått opp øynene for at vi kan håndtere sportsrettigheter på en god måte, sier Discoverys sportsdirektør Jan Erik Aalbu.
- Viser tallene også at folk ikke har veldig høye forventninger til et OL på Discovery, når bare ti prosent tror dere vil gjøre en bedre jobb enn TV 2?
- Det kan du godt si, men det er veldig greit for oss å være i en utfordrerposisjon så er det opp til oss å bevise. Jeg er trygg på at vi skal bygge opp en redaksjon som står godt rustet til å ta over OL.
Les også: Han blir Discoverys OL-sjef
- TV 2 har gjort en god jobb
Aalbu mener de norske OL-sendingene generelt har holdt et høyt nivå, også i konkurrenten TV 2s hender.
- Jeg har reist mye i mitt liv, også i USA, og produksjonsstandarden i Norge når det kommer til store sportsmesterskap ligger veldig høyt. Norge er kjent for å legge store ressurser i slike rettigheter. Det har NRK gjort i mange og år, og TV 2 har etter min mening gjort en veldig god jobb i de årene de har hatt OL, sier Aalbu.
- Samtidig som vi er veldig glade for å ha OL, er det med stor respekt at vi tar over en sånn rettighet, legger han til.
- Har du sittet med en notatblokk for hånden mens du har sett på sommerens OL?
- Jeg skal ikke si at jeg noterer ned alt som gjøres, men vi følger godt med mange av oss, og det meste er veldig bra. Selvfølgelig er det ting vi ønsker å gjøre annerledes. V ønsker å sette vårt eget preg på det. Det er ikke bare logoen i hjørnet som skal være forskjellen. Men til syvende og sist er det selve øvelsene som er viktigst. Det er det nordmenn er opptatt av.
- Hva kommer til å skille OL på TV 2 og på Discovery?
- Det er litt for tidlig å si. Det kan ha noe med oppbyggingen, studioene, menneskene og måten det pakkes inn å gjøre. Vi har nylig ansatt Erling Finsrud som innholdssjef, han skal selvfølgelig få lov til å si sin mening om det også.
- Tidsforskjell en utfordring
Basert på prisingen av tidligere OL og kampen om rettighetene for den nye seksårsavtalen til Discovery, vil den nye OL-avtalen koste Discovery rundt 300 millioner kroner. Da er produksjonskostnadene holdt utenfor.
Les også: Dette koster OL-festen TVNorge
Aalbu er ikke skremt av rapporter om at TV 2 skal være skuffet over gevinsten OL har gitt i form av reklamesalg og kanalen fikk heller ikke særlig drahjelp fra OL inn i den viktige høstsesongen.
- Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg har registrert og lest det, men jeg har ikke snakket med TV 2 om det. Jeg er glad for at vi starter med vinter-OL. For det første er vinter-OL mye mindre enn sommer-OL, og for det andre er det mer attraktivt i det norske markedet med høyere seing og medaljesjanse i de aller fleste øvelsene, kanskje med unntak av kunstløp og bob, sier Aalbu humoristisk.
Les mer: Reklamesvikt for TV 2 under OL
- Utfordringen er at det er en åttetimers tidsforskjell, men de fleste øvelser vil bli sendt tidlig på morgenen eller på dagtid norsk tid, med unntak av enkelte alpinøvelser.
- Kommer folk til å se vinter-OL på lineær-tv i 2018?
- Absolutt. Det er jeg helt sikker på. Det er ingenting i seervanene som tilsier at man ikke vil se på lineær-tv når vi kommer til 2018.
Kommentér