Gårsdagens nyhet om Discoverys kjøp av fire OL for perioden 2018 til 2024 slo ned som en bombe både i Norge og resten av verden. For med kjøpet av OL-rettighetene på tvers av 50 markeder og land, har TVNorge-eieren også tatt «en siste indre og vekk me’n» på de to store, norske allmennkringkasterne. NRK og TV 2 la sammen inn et bud på rettighetene og i går måtte både NRK og TV 2 erkjenne at det var et stykke opp for den norske allmennkringkasteralliansen.
- Først og fremst vil jeg gratulere Discovery med kjøpet av disse rettighetene. Men det er klart at dette er en skuffelse for oss. Vi er skuffet over at vi ikke nådde opp, men ser at prisen er altfor høy for allmennkringkasterne, sier mediedirektør i NRK, Øyvind Lund til Kampanje.
Les også: Discovery knuste NRK og TV 2
Rettighetsprisen Discovery betalte til IOC var på svimlende 1,3 milliader euro eller i overkant av 11 milliarder kroner. På gårsdagens internasjonale pressekonferanse ble detfra IOC opplyst om at prisen det amerikanske mediekonsernet betalte ga vekst på ti prosent. Det er imidlertid under den voldsomme prisveksten man har sett på rettigheter som Premier League og Champions League.
Les også: - En formidabel Premier League-åpning
Dyreste TVNorge-kjøpet
TVNorge ønsket ikke i går å opplyse om hva OL-rettighetene er verdt i Norge alene, men etter det Kampanje har grunn til å tro snakker vi om avtaleverdier på rundt 300 millioner kroner. Da er produksjonskostnadene holdt utenfor, men bare på rettighetsverdien vil dette være det dyreste kjøpet til TVNorge noensinne.
- Hvor tungt løft økonomisk blir dette for Discovery i Norge?
- Det er for tidlig å gå inn på dette, sier toppsjefen i Discovery Norge og administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme, til Kampanje.
Legger en på produksjonskostnader knyttet til fire OL på anslagsvis rundt 100 millioner kroner vil OL-regningen til TVNorge-sjef Harald Strømme være på mellom rundt 400 millioner kroner. Her kan nemlig Discovery fordele produksjonskostnader på en helt annen måte enn eksempelvis TV 2 med tv-operasjoner i hele Norden og Europa.
Som en kommentar til Discoverys OL-investering sier TV 2-sjef Olav Sandnes at det blir en utfordring å være nasjonal når en skal måle krefter med de globale spillerne som Discovery.
- Først og fremst vil vi gratulere Discovery Networks med kjøpet av OL-rettighetene. Dette er rettigheter som vi naturlig nok opplever vi har videreutviklet på en god måte og nå går disse rettighetene for de neste fire OL etter Rio til Discovery. Dette viser at det for en allmennkringkaster er en utfordring å konkurrere på det globale markedet, men samtidig må vi sørge for å bite så godt som mulig fra oss når nye rettigheter dukker opp i markedet, sier administrerende direktør og sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes.