Deeyah Khan er skribent, artist, menneskerettsaktivist og regissør, og bemerket seg sterkt i fjor med filmen Jihad – hellige krigere, som også sikret henne en Emmy-pris. Akkurat nå er Khan aktuell som gründer av nytt nettmagasin for kvinner av muslimsk opprinnelse, sister-hood. Det er Khans produksjonsselskap Fuuse som lanserte magasinet i mai.

Nå løftes magasinet frem av Beyoncé og Salma Hayek, som også ønsker å jobbe med Khan.

Beyoncé og Hayek har startet og fronter kampanjen Chime for Change, som jobber for å fremme utdannelse, helse og rettferdighet for kvinner rundt i verden. Det skjer gjennom Gucci, og i samarbeid med blant annet stiftelsen til Bill & Melinda Gates. Hittil har Chime for Change stått bak en konsertserie, en rekke kortdokumentarer og andre tiltak.

- De forstår fullt ut og liker arbeidet vi gjør, og innvirkningen som vårt sister-hood-magasin har globalt, med 80 skribenter over hele verden som skriver for oss – selv om vi bare startet opp for noen måneder siden, sier Deeyah Khan til NTB.

Bidragene er skrevet både av troende og agnostikere og det hun kaller kulturelle muslimer, «uavhengig av alder, etnisitet og seksualitet», heter det fra Khan.

Ønsket å bruke artikkel av norsk skribent

Da nettmagasinet ble lansert fra Khans base i London, ble det dekket av BBC radio og fjernsyn, så vel som Al Jazeera og aviser som The Times. Nå får sister-hood muligheten til å nå enda flere, siden Beyoncé og Salma Hayek har bedt Fuuse og sister-hood om å bli innholdspartnere med Chime for Change.

Det innebærer at Chime for Change-nettstedet viderebringer artiklene og linker til Deeyahs nye satsing.

- Faktisk er en av de første artiklene som Chime for Change ønsket å bruke fra sister-hood skrevet av en av våre norske skribenter, Isra Zariat, opplyser Deeyah Khan til NTB.

Formålet med sister-hood sier hun er å la kvinner med muslimsk opprinnelse snakke for seg selv, og ikke bli omtalt av andre – gjerne som ofre eller «jihad-bruder».

- Vi kan ikke la oss bli plassert i utkanten av debatter som direkte angår oss, sier Deeyah Khan.

I fjor arrangerte hun konferansen World Women i Oslo, der fryktløse kvinnestemmer – og noen mannlige – diskuterte alt fra ytringsfrihet, ekstremismens fremmarsj og fred. 

Khan ble i fjor nominert til Kampanjes årlige kåring «Årets medienavn».

Les mer her: Disse kan bli «Årets medienavn»