For sjette år på rad leverer Strix Televisjon omsetningsvekst. Selskapet, som i likhet med Monster er eid av MTG og er en del av Nice-gruppen, hadde en omsetning på 137 millioner kroner i 2015, opp 17,4 prosent fra 2014.

Selskapet står blant annet bak tv-suksessene «Farmen» og «Anno», på henholdsvis TV 2 og NRK.

- Selvfølgelig er vi fornøyd med vekst, særlig i det markedet som er nå. Jeg tror vi lager innhold som fortsatt passer godt på lineær tv. Vi leverer leirbål-tv som samler folk, sier daglig leder Jørgen Hermansen i Strix til Kampanje.

Mistet «Sinnasnekker'n»
Omsetningstallene bærer tilsynelatende ikke preg av at Strix mistet produksjonsrettighetene til «Sinnasnekker'n» til DogTV med virkning fra 2015. Programmet er blitt en av TVNorges aller mest kjente merkevarer siden første sesong gikk på lufta i 2010, og det er Strix som har produsert alle programmene.

Les mer: Strix mister millionoppdrag

- Vi turer på fremover og fokuserer på å lytte til kanalenes behov. Vi har en veldig kompetent utviklingsavdeling hos oss som treffer veldig på kanalenes behov og opplever også at kanalene er flinke til å melde oss hva de trenger, sier Hermansen.

Strix Televisjons søsterselskap Monster mistet også store tv-oppdrag i fjor.

Les mer: Nær 100 millioner rant ut da Monster mistet store TV 2-oppdrag

Resultatfall
Rekordomsetning til tross - fjorårets tv-produksjon var ikke like lønnsom for Strix. Resultatet før skatt faller med 33,8 prosent, fra 4,2 millioner kroner til 2,8 millioner kroner.

- Det er ikke lett å drive produksjonsselskap. Vi står «between a rock and a hard place». Kanalene presser på pris og leverandører skal ha pengene sine. Midt imellom der sitter vi og skal levere både på pris, på et fornuftig kostnadsnivå og høy kvalitet. Det er vanskelig i dette markedet. Man skal ha tunga rett i munnen for å tjene penger, sier Hermansen.

Nedgangen i resultatet skyldes i tillegg ekstraordinære kostnader for å «styrke oss for fremtiden», ifølge Strix-sjefen. I tillegg har selskapet endret forretningsmodell. Der det tidligere var det svenske morselskapet som var kontraktspart for produksjonsprosjekter, er det nå Strix Televisjon som er kontraktspart for alle sine produksjoner.

- Jeg forventer at vi ser et helt annet resultat i år.

- I dialog med TV 2
Kampanje har tidligere skrevet at TV 2 har hentet inn konsulenter fra Boston Consulting Group for å finlese alle avtaler tv-huset har med eksterne leverandører av innhold.

- Boston Consulting Group er hentet inn for å jobbe med hele «2020»-prosjektet. En liten del av deres bidrag i prosjektet er å se på budsjettene, kostnader og andre aspekter ved norske og internasjonale innkjøp av produksjoner, sa TV 2-direktør Trond Kvernstrøm til Kampanje tidligere denne måneden.

Les også: TV 2 henter inn BCG - skal granske alle tv-avtaler (abonnement)

- Vi er i dialog med TV 2, forteller Hermansen.

- Er det muligheter for å effektivisere produksjonene deres ytterligere?

- Jeg synes resultatet vårt sier sitt, svarer Hermansen.

Klar med kjendis-«Farmen»
Nå ser han frem mot å fortsette samarbeidet de har med søsterselskapene Novemberfilm og Rakett, som også er en del av Nice-gruppen, og som de samlokaliserte med tidligere i år.

- Jeg vil påstå at vi er det beste fagmiljøet i landet på énkamera-underholdning. Det er veldig spennende, i den verden vi lever i nå, når fagkompetanse slår seg sammen og får ting til. Vi har også alltid hatt et godt samarbeid med tv-kanalene, som er de største kundene våre.

Strix har også nylig avsluttet produksjonen av en kjendisversjon av «Farmen», som kommer i tillegg til den kjendisfrie varianten.

- «Farmen» er et program som Strix elsker å produsere. Det er vårt barn. Når du dytter kjente mennesker inn i et miljø som er veldig kjent for norske seere, så har jeg tro på at det skal fungere.

Strix Televisjon 2015 2014 Endring i prosent
Omsetning  137.033   116.686  + 17,4
Driftsresultat  2.683  4.527 - 40,7
Res. f. skatt  2.816  4.257 - 33,8