Det er journalistene Anders Fjellberg, Tomm W. Kristiansen, Hampus Lundgren og Anders Wiik som står bak Dagbladets reportasje. Den avslører sammenhengen mellom to likfunn, ett på Lista i Norge og det andre i Nederland. Historien nøster opp i de tragiske skjebnene til to flyktninger som ble funnet døde i hver sin våtdrakt, kjøpt i den franske byen Calais ved den engelske kanal.
Her kan du lese hele reportasjen
- En sak vi har vært dypt engasjert i
- Dette er utrolig stort, for både meg, Tomm og Dagbladet. Det er en anerkjennelse av det arbeidet som er lagt ned i redaksjonen med undersøkende journalistikk, og vi ser at det bærer frukter. For min og Tomms del er det utrolig hyggelig å få en pris for et arbeid som har betydd mye for oss. Det er en sak vi har vært dypt engasjert i og har jobba med lenge. Men det føles rart å stå og juble for en sak som fra start til slutt er en stor tragedie for de menneskene den handler om. Vi ble etter hvert kjent med to familier, som fikk en beskjed de håpa at de aldri skulle få, om at de to de var mest glad i og håpa var i live, aldri kom til å komme tilbake. De døde. Den viktigste konsekvensen av saken vår har vært å gi familiene et svar på hva som skjedde, sier Anders Fjellberg til Dagbladet.
– Dette handler om en av Europas store utfordringer – flyktningstrømmen. Politiet i tre land ville gi opp, men journalistene i dagbladet løste mysteriet, heter det i juryens begrunnelse.
Dagbladet ble også tildelt Internasjonal Reporters journalistpris for den samme reportasjen tidligere lørdag kveld. Begge prisene ble delt ut under journalistkonferansen SKUP for undersøkende journalistikk.
- Føler at jeg leder Leicester
Sjefen sjøl, John Arne Markussen, gleder seg stort over nok en stor kveld for Dagbladet.
- Vi bestemte oss for noen år tilbake at vi skulle gjenreise gravejournalistikken i Dagbladet, sier sjefredaktøren til sin egen avis.
I 2012 ble Dagbladet kåret til Årets avis og sikret seg Den store journalistprisen på samme dag. Siden har prisene strømmet inn.
- For et comeback. For en revansje, sa Markussen den gangen.
Les mer: - For et comeback!
Markussen poengterer at det er flott at også fotograf Tomm W. Christiansen, som har jobbet med saken, blir prisbelønnet.
- Det handler om å bygge et lag, protitere og ha fokus. Jeg føler imidlertid ikke at jeg leder Barcelona eller Manchester United, men Leicester. Outsiderlaget, sier Dagbladets sjefredaktør til Dagbladet etter Skup-prisutdelingen.
Markussen skriver dette på Twitter i kveld:
Dagbladet vinner igjen. Gratulerer til vinnerne og takk til redaksjonskollektivet. https://t.co/rEdTSo01P9
— John Arne Markussen (@JAMarkussen) April 9, 2016
Diplom for Westerdals-avsløring
NRK ble tildelt SKUP-diplom for Brennpunkt-dokumentaren «Det dypeste dykket», som handler om en dykkerulykke i 1978.
Adresseavisen fikk diplom for reportasjen «Teppefall» om et nettverk som solgte dop til nordmenn fra mørke sider på nettet.
Dagens Næringsliv ble belønnet for avsløringen «Skolebaronene» om hvordan eierne hentet ut over 100 millioner kroner fra den private høyskolen Westerdals.
Bergens Tidende fikk diplom for avsløringen om den såkalte Cruise-saken, som endte med at Bergens-ordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås ble siktet for korrupsjon.
Skup-prisen og diplomene deles ut hvert år og hedrer fremragende, undersøkende journalistikk.
Færre nominasjoner i år
Juryen fikk totalt 49 metoderapporter til vurdering under årets Skup-pris. I fjor var det rekord i antall innsendte metoderapporter, med 63. Årets antall er på nivå med gjennomsnittet for de siste 15 årene.
- Det er en tydelig nedgang i antall nominasjoner i forhold til fjoråret. 49 mot 64 kandidater. Likevel på samme nivå som mange tidligere SKUP-år. Vi får håpe at de vanskelige tidene for medieøkonomien ikke har slått ut mangfoldet i redaksjonenes gravearbeid, for undersøkende journalistikk er en svært vesentlig av pressens samfunnsoppdrag, sa juyrleder Bernt Olufsen til Skups nettsider tidligere i år.
Flest rapporter kommer det fra NRK. I alt 11 prosjekter er sendt inn fra statskringkasteren, fordelt på fire redaksjoner. VG har sendt inn fire metoderapporter, mens Dagbladet og Dagens Næringsliv har tre hver.
- Også i år kjenner vi igjen mange prosjekter som vakte berettiget oppsikt i 2015 og som preget samfunnsdebatten. Det er fortsatt for få redaksjoner representert på fjorårets liste over SKUP-prosjektene. Dette må pressens organisasjoner gjøre noe med, sa Olufsen.
Her er tidligere Skup-vinnere:
2014: Nigeria-båtene. Kristoffer Egeberg, Dagbladet
2013: Jannes historie. Ingunn Røren, Ingrid Fredriksen og Anne Hovden, Bergens Tidende/NullCTRL, Espen Sandli, Linn Kongsli Hillestad og Ola Strømman, Dagbladet
2012: Dopingmafiaen. Lars Bache Madsen, Knut Gjernes, Stig Tore Laugen og Mikaela Berg, Dagens Næringsliv
2011: Pengebingen. Gøran Skaalmo og Kjetil Sæter, Dagens Næringsliv
2010: Eldrebløffen. Steinar Figved, Robin Idland Krüger og Asbjørn Øyhovden, TV 2.
2009: Under radaren. Gøran Skaalmo og Trond Sundnes, Dagens Næringsliv 2008: Mitt skip er lastet med… Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke, NRK Brennpunkt.
2007: Terra og kommunene. Morten Hofstad, Finansavisen
2006: Klasevåpen. Tormod Strand, NRK Dagsrevyen.
2005: Kvikksølvjentene/Kvikksølvbarna. Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke, NRK Brennpunkt
2005: Vannverksskandalen på Romerike: Siri Gedde-Dahl, Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen, Aftenposten.
2004: Rovfiskerne. Rune Ytreberg og Svein Bæren, NRK Brennpunkt.
2003: Lucia-stiftelsen. Rolf J. Widerøe og Tor Strand, VG.
2002: Finance credit-saken. Bjørn Olav Jahr, Kapital
2001: UDI-skandalene. Trond Sundnes, VG
2001: Sertifikat-saken. Eskil Engdal, Knut Gjernes og Erik Tumyr, Dagens Næringsliv
2000: Dexamin-saken. Anne Hafstad, Aftenposten
1999: Wiborg og værrapporten om Gardermoen – to historier om ny hovedflyplass». Pål Enghaug, Wenche Harbo, John Hultgren og Alf Endre Magnussen, Aftenposten
1998: Norges siste fiende. Alexander Øystå og Lars-Erik Nygaard, VG
1998: Bouchikhi-saken. Kjetil Stormark, VG
1997: NAT-affæren. Gøran Skaalmo, Ingun Spetalen, Knut B. Steen og Jarle Aabø, Dagens Næringsliv
1996: Nerheim-saken. Trond Nygard-Sture, Bergens Tidende
1995: AUF-skandalen. Helje Solberg, VG
1994: Teknisk svikt i Værøy-ulykken og Jagerfly i Vassdalen. Oddvar Kristoffersen, Fremover
1993: Serbia-saken. Per Anders Johansen, NRK-Dagsnytt
1992: Kraby-saken. Arne O. Holm, Dagbladet
1991: Mossad-saken. Harald Stanghelle, Aftenposten
1991: Boken «Iskyss». Alf R. Jacobsen
Kommentér