Tidligere i dag skrev Kampanje at NRK overkjørte sine kommersielle konkurrenter i 2015. Totalt økte NRK sin andel av tv-markedet i riksuniverset 12+ fra 37,6 prosent i 2014 til 40,4 prosent i 2015.

Det er NRK1 som drar mesteparten av veksten, godt hjulpet av store sportsarrangementer som ski-VM i Falun og seersuksesser som «Anno», «Kampen om Tungtvannet» og «Stjernekamp».

- Hele organisasjonen leverte
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er fornøyd med at NRK troner alene på tv-toppen.

- Vi er tilbake på det nivået vi har vært tidligere, med unntak av 2014. Det er jeg veldig godt fornøyd med. I 2015 lyktes vi godt med både de store satsingene og i bredden. Vi traff med sport, underholdning og drama og jeg vil også nevne «Dagsrevyen», som leverer fantastisk bra, og vi har vært gode på kultur og mye annet. Hele organisasjonen leverte litt bedre i 2015 enn året før og det er gledelig, sier Eriksen til Kampanje.

- Så er det viktig å si at tidligere posisjoner og andeler ikke er noen garanti for hvordan markedet og styrkeforhold utvikler seg framover. Vi møter hard konkurranse i markedet, sier kringkastingssjefen.

- Økende internasjonal konkurranse
NRK fikk en pangstart på tv-året med «Anno», «Mesternes mester» og vintersport.

- Vi har fått samme starten som i fjor. Vi ser at lavsesongene rundt sommer og jul blir stadig kortere. En viktig årsak til det er den økende internasjonale konkurransen om seerne. Vi i Norge kan ikke sitte stille lenge i dagens marked, sier Eriksen.

Les også: «Mammon» mistet 300.000 seere

Les også: NRK ble årets tv-vinner

- Hva er målet for 2016?

- Målet er å beholde posisjonen på omtrent samme nivå. Vi vet at det er en veldig offensiv ambisjon, men slik må vi tenke og jobbe. Vi kommer nok til å se variasjoner fra år til år. I 2013 var TVNorge sterke, så kom TV 2 i 2014 og så var NRK tilbake på normalt nivå i fjor. Den lineære seingen vil holde seg høy, men den ikke-linære seingen vil øke, særlig innen drama. 

- Får gjort mer for mer penger
NRK har økt markedsandelen i løpet av det siste året, tross kutt og nedbemanning. Nedskjæringene er en direkte konsekvens av at regjeringene har skrudd ned lisensveksten.

- Vi får gjort mer for mer penger og mindre for mindre penger. Vi er 330 færre ansatte nå enn for to år siden. På kort sikt er det for enkelt å si at det er en sammenheng mellom markedsandel og lavere lisensvekst, men på lengre sikt vil det åpenbart være en sammenheng. NRKs hovedopppgave er uansett å skape og tilby godt innhold og få mest mulig ut av enhver programsatsing, sier Eriksen.

- Spent på ikke-lineær tv-seing
- Viser veksten i fjor at dem som mener NRK kan og må greie seg med mindre lisenspenger har hatt rett hele tiden?

- Det ville være en håpløs strategi å lage et dårligere tilbud for publikum for å vise at vi har rett. Over tid vil lavere inntektsvekst påvirke NRKs muligheter til å kunne møte konkurransen fra de kommersielle aktørene. I oktober skrev Kampanje om den økonomiske utviklingen for de kommersielle tv-kanalene og disse selskapene gikk inn i 2016 med den beste veksten noensinne, svarer NRK-sjefen.

Les mer: - Norske medier under stort internasjonalt press

- Hva er du mest spent på i tv-markedet i 2016?

- Det er mye! Jeg er aller mest spent på hvor fort overgangen til ikke-lineær seing går. Jeg er spent på om vi får en akselererende utvikling i mediebruken. Vi vil nok se denne trenden slår ut på tallene til «Mammon», som er en fantastisk serie jeg har gledet meg veldig til.