Oktober ble en tøff måned for de største kommersielle tv-kanalene, og særlig i de målgruppene som er mest attraktive for reklamekjøperne, der NRK forsyner seg grovt.

Den gode nyheten for det kommersielle markedet er at MTG TV fortsetter veksten som de startet på i september. TV3, Viasat 4 og TV6 fikk en samlet andel på 7,5 prosent blant alle seere over 12 år - opp fra 6,6 prosent i oktober i fjor - og 10,4 prosent blant seerne mellom 15 og 50 år - opp fra 9,4 prosent i fjor.

MTG: - Strategien virker
Det er den beste oktober-måneden for MTG TV siden 2010, ifølge administrerende direktør Morten Micalsen.

- Vi er glade for å se at strategien vår virker og vi skal fortsette å bygge stein på stein. For 2016 planlegger vi noen ytterligere grep og vi ser optimistisk på mulighetene framover, sier han.

Det er programmer som «Luksufellen», «Hellstrøm rydder opp» og «Råskap» som har gitt TV3 et lite løft i høst, mens Champions League på Viasat 4 har gitt drahjelp til kanalgruppen.

- Vi kan også nevne at MTG TV øker med hele 74 prosent i antall startede strømmer på våre plattformer fra oktober i fjor. Mye av dette er takket være play-satsningen «Det beste vorspillet», som i snitt har over 70.000 hele seere per episode, sier pressesjef Line Vee Hanum.

NRK vokser mest
Det er imidlertid NRK som vokser mest i oktober. Statskanalen har et solid grep på seerne og særlig i helgen med Gullrekka på fredag og rekordtall på «Stjernekamp» på lørdag. NRK-kanalene har en samlet andel på 35,4 prosent blant alle seere over 12 år, opp fra 34,2 prosent i fjor.

I den kommersielle målgruppen 15-50 fosser kanalgruppen frem 3,6 prosentpoeng, fra 21,6 til 24 prosent.

For de to største kommersielle tv-husene peker pilene nesten utelukkende nedover i oktober. TV 2 har en samlet andel på 28,9 prosent blant alle seere over 12 år på sine kanaler, ned fra 30,6 prosent i fjor. Hovedkanalen faller fra 23,3 til 21,7 prosent. Dermed har ikke kanalen klart å toppe fjorårets suksesshøst, til tross for stabilt gode tall på faggskipet «Farmen».

Les også: «Skal vi danse» knuses: - Bare å gratulere NRK

Nedtur for TVNorge
Discovery Networks kjenner også på tyngdekraften denne høsten. Totalt faller kanalgruppen fra en andel på 19,7 prosent til en andel på 18,8 prosent i oktober. I målgruppen 15 til 50 år er fallet brattere, fra 27,2 prosent til 24,3 prosent.

Hovedkanalen TVNorge faller fra 14,7 prosent til 11,8 prosent i denne måneden. Kanalens humorsatsinger, som tradisjonelt har vært blant deres sterkeste kort, har ikke slått an hos seerne i høst.

Les også: - Ingen tvil om at vi er skuffet

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i TVNorge og Discovery Networks trekker frem jubilanten Max som et lyspunkt.

- På fredag feiret vi Max sin 5-årsdag på kontoret, og det er kjempegøy at vi dag kan konstatere at kanalen nettopp har levert sin beste oktober måned noensinne. Max har vokst hvert eneste år siden fødselen, og ligger nå igjen an til å gjøre sitt beste år. Som gruppe klarer vi ikke å kopiere fjoråret, men leverer likevel tilfredsstillende oktoberandeler, sier Skoland.