Nordmenn vil handle på nett for svimlende 8,5 milliarder kroner i årets to siste måneder. Julemånedene står for 20,6 prosent av Norges årlige netthandel. Det viser undersøkelsen Adobe Digital Index.

- Nordmenn ventes i år å gjøre en fjerdedel av nettjulehandelen fra mobile enheter, en økning på 25 prosent fra i fjor. Det plasserer nordmenn i verdenstoppen på mobil julehandel, bare slått av japanerne, sier Jes Schyum, nordisk kommunikasjonssjef hos Adobe.

- Brutto omsetning på 20 millioner
Toppene i julehandelen varierer fra land til land. I Norge forventes netthandelen å nå sitt høydepunkt mandag 30. november, kjent som «Cyber Monday», med et samlet beløp på 263 millioner kroner. De andre nordiske landene er noe tregere og forventer alle å nå toppen en uke senere, nærmere 7. desember.

Nettavisen er blant mediehusene som girer opp i førjulstiden. Mediehuset, som er eid av Amedia og Egmont, vil ha sin del av julekaka og henter inntekter fra netthandel, content marketing og ren annonsering. Et av julehandelens høydepunkter for Nettavisens salgsavdeling er «Black Friday», et begrep som brukes på dagen etter Thanksgiving i USA, der handelsstanden sparker i gang julesalget med til dels oppsiktsvekkende tilbud.

- «Black Friday», som i år er 27. november, er årets store shoppingdag. Vårt mål er en brutto omsetning gjennom Nettavisen på rundt 20 millioner kroner. Det blir da en femdobling fra 2013, forteller Pål Nisja-Wilhelmsen, direktør for forretningsutvikling og innovasjon, til Kampanje

- Tror på enorm omsetning på «Black Friday»
Dette er tredje året Nettavisen satser på den amerikanske tradisjonen. I tillegg til kommersielle samlesaker, merket med «Shopping» og «med annonselenker», der Nettavisen har samlet tilbud fra partnere der mediehuset får provisjon av kjøpene

- I fjor omsatte vi for like mye på «Black Friday» som hele resten av november, og bransjen totalt så opp mot ti ganger så mange nett-transaksjoner den dagen som ellers i november. Vi tror på en enorm omsetning på «Black Friday» i år.  Det er nesten utsolgt for content marketing og vi opplever et enormt trykk. Vi vil ha 13 ansatte som vil jobbe med å dekke salget, legge ut content marketing fra våre samarbeidspartnere og optimalisere kommersielle budskap. Salget vil bli dekket i 36 timer fra torsdag klokken 23.59 fram til midt på dagen lørdag i og med tidsforskjellene. I tillegg vil det være bemanning hele helgen i kommersiell avdeling fram mot «Cyber Monday», forteller Pål Nisja-Wilhelmsen.

Nettavisen regner med å sitte igjen med en god slump penger.

- Vårt mål er å tjene godt over 1,5 millioner i netthandel alene på «Black Friday. I tillegg kommer annonseinntektene. Det er i så fall 40 prosent økning fra i fjor, sier Nisja-Wilhelmsen.