«Uløst» er navnet på VGs nye podcast, som i tillegg til å være den største podcast-satsingen fra mediehuset, også bryter ny grunn ved å være et journalistisk samarbeid mellom VG og produksjonsselskapet Rubicon.

Gjennom seks episoder skal krimreporter i VG, Tor-Erling Thømt Ruud, lose lytterne gjennom en av norgeshistoriens mest kjente drapsgåter, Birgitte Tengs-saken. Formatet er ikke helt ulikt den amerikanske suksessen «Serial», som var den første podcasten som for alvor brøt gjennom mediestøyen i fjor, men Thømt Ruud er ikke bare glad i sammenligningen.

- Det er enorm fallhøyde når du sier et norsk svar på «Serial», men også dette er en «true crime»-serie, sier krimreporteren til Kampanje.

Han forteller at de har forsøkt å fri seg fra virkemidlene fra podcast-fenomenet.

- Jeg er ingen Sarah Koenig! ler han, med referanse til den amerikanske programlederen.

Les også: Avslører ny Serial-sesong

- Første samarbeid
Sammenlignet med tidligere podcast-satsinger fra VG, ligger «Uløst» tettere opp mot radiodokumentar-sjangeren.

- Dette er et journalistisk prosjekt, sammenlignet med de andre podcastene vi har hatt, som har vært mer prate-podcaster. Dette er en sak og en historie vi mener er interessant, engasjerende og veldig spennende og vi mener podcast er et format som gjør det mulig å fortelle alle dimensjonene ved denne saken, sier Kristine Hellesland, som er ansvarlig for VGs podcast-satsing.

I tillegg til Thømt Ruud og Hellesland fra VG, består teamet bak podcasten av Cathinka Rondan, prosjektsjef for radio i Rubicon, og reporter Sindre Leganger, som blant annet har bakgrunn fra NRK Radiodokumentaren.

- Dette er første gang vi samarbeider med journalister i Rubicon. Jeg har aldri jobbet sånn før og jeg og Sindre hadde aldri møtt hverandre før, men det har gått veldig bra, sier Thømt Ruud.

VG kunne ikke laget podcasten uten et samarbeid med produksjonsselskapet Rubicon, menerHellesland i VG.

- Vi trengte et samarbeid med Rubicon på denne podcasten. Det handler om å bygge det opp på en måte som gjør at lytteropplevelsen blir akkurat slik vi ønsker, sier hun.

- Det er et valg som handler om at lyd også er et fag. Alle kan jo lage podcast, men i sånne typer saker som dette er det noe som heter radiofaget, og det er derfor også Sindre er med, som har dokumentarerfaring, sier Rondan i Rubicon.

Hun mener «Uløst» også kan være den største norske podcastproduksjonen noensinne.

- Dette er den podcasten det ligger mest arbeid i per minutt, sier hun.

Les også: VG kaster seg på podcast-bølgen

Saken fortsetter etter bildet.

På reportasjetur: Tor-Erling Thømt Ruud og Sindre Leganger har spilt inn deler av podcasten på Karmøy, der Birigitte Tengs ble funnet drept 6. mai 1995.

- Fortsatt veldig betent

Birgitte Tengs-saken var et naturlig sted å starte for den nye podcasten.

- Saken har mange dimensjoner i seg. Man står uten en dømt drapsmann og det er mange spørsmål man kan gå inn i, både psykologisk og rent rettsfølelsesmessig. Det handler om livene til to unge mennesker og en sak som har hatt store ringvirkninger, sier Hellesland.

Det ferdige resultat skal egne seg like godt for lyttere som har mye kjennskap til saken fra før og lyttere som ikke har det.

- Har dere forsøkt å finne ny informasjon?

- Vi har prøvd å finne ny informasjon, men det ligger så utrolig mye informasjon i denne saken fra før, så når vi hører om det, så fremstår det som nytt selv om det kanskje ikke er det. Jeg har lest om dette tusenvis av ganger, men jeg har ikke fått det så samlet som det vi har prøvd å gjøre her, sier Thømt Ruud.

- Når du får høre fra mennesker som var involvert i saken, så får du også en helt annen opplevelse, sier Leganger.

Både faren til Brigitte Tengs og faren til fetteren medvirker i podcasten, i tillegg til tidligere politifolk, venner og journalsiter.

- Har det vært vanskelig å få folk i tale?

- Ja, det er veldig vanskelig for folk å snakke om dette og det er fortsatt veldig betent på Karmøy, sier Thømt Ruud.

- Nettopp derfor er det en god sak å ta fatt på fordi det ligger så nært overflaten selv 20 år etter, legger Leganger til.

Leter etter sponsor
Rondan forteller at målet er å få inn en sponsor på podcaster fra produksjonsselskapet, men at de ennå ikke har landet et kommersielt samarbeid.

- På alle våre podcaster vil det i fremtiden være mulig for kommersielle aktører og annonsører å knytte seg opp som sponsor, sier hun.

Første episode lanseres torsdag 12. november. Episodene skal spilles inn underveis og lanseres med en ukes mellomrom, og teamet er åpen for innspill fra lytterne.

- Det blir sikkert noen intense uker frem mot jul, sier Thømt Ruud.