Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet ble mandag kveld enige om en avtale for neste års statsbudsjett. Det betyr også at de mediepolitiske rammene er på plass for 2016.

Budsjettforliket innebærer at regjeringens forslag om å øke NRK-lisensen med 25 kroner blir stående urørt.

KrF og Venstre ville ha 150 millioner
- NRK-lisensen blir slik regjeringen foreslo. Vi foreslo 50 kroner i tillegg til regjeringens forslag om å øke med 25 kroner, men vi fikk ikke gjennomslag, sier Geir Bekkevold, mediepolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti (KrF), til Kampanje.

25 kroner i lisensvekst i statsbudsjettet tilsvarer 50 millioner kroner mer i kassen til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, langt under de 140 millioner kronene han ville fått dersom han hadde fått gjennomslag for ønsket om en lisensvekst på 70 kroner. Hadde KrF og Venstre vunnet lisenskampen, hadde statskanalen fått enda litt mer neste år, til sammen 150 millioner kroner. Slik gikk det ikke.

NRK varslet nye kutt
- Dette stiller oss over store effektiviseringsutfordringer, sa NRK-sjef Thor Gjerumd Eriksen til Kampanje da regjeringen la fram statsbudsjettet 7. oktober.

- Det er tredje året vi får veldig lav lisensvekst på rad, og det betyr at vi må fortsette effektiviseringsarbeidet i NRK ganske betydelig. Vi ser at den globale konkurransen fortsetter, vi ser at vi har utfordringer med å være relevante hos den unge delen av publikum og disse utfordringene har vi nå med strammere rammer. Min holdning er selvsagt at vi skal drive NRK mest mulig effektivt og i størst mulig grad skjerme tilbudet til publikum. Men når vi over tid har så mye lavere inntektsvekst enn kostnadene, så blir det stadig mer krevende, sa Eriksen.

I går, mens budsjettforhandlingene pågikk på overtid på Stortinget, ble det kjent at NRK Nyheter skal kutte 17 millioner kroner. NRK har kuttet kostnadene med 250 millioner kroner i år og har lagt opp til en ytterligere effektivisering på 50 millioner kroner i 2016.

Les også: NRK Nyheter kutter 17 millioner

Reduserte kuttet i produksjonstilskuddet
Regjeringspartiene ble i forhandlingene med KrF og Venstre enige om små endringer i produksjonstilskuddet til avisene, også omtalt som pressestøtten. Da regjeringen la fram sitt forslag til statsbudsjett for neste år, valgte den å ikke røre produksjonstilskuddet. De to første årene i regjeringskontorene frontet kulturminister Thorhild Widvey betydelige kutt i støtten til de mest utsatte avisene.  Men da regjeringen kom med en såkalt tilleggsproposisjon for å håndtere økte samfunnskostnader i forbindelse med tilstrømmingen av asylsøkere, ble produksjonstilskuddet kuttet med 10 millioner kroner.

I budsjettavtalen har Venstre og KrF redusert kuttet, men KrF er skuffet over at de ikke oppnådde mer.

- Regjeringens kutt i tilleggsproposisjonen på 15 millioner kroner ble redusert med fem millioner til ti millioner. Vi beklager at vi ikke fikk til mer, sier mediepolitisk talsperson Geir Bekkevold til Kampanje.

Han forteller at Venstre og KrF fikk styrket støtten til samiske aviser med to millioner kroner.