Irske Mark Little, gründer av sosiale medier-nyhetsbyrået Storyful, har blitt ansatt som sjef for Twitters internasjonale satsing.

Little jobbet flere tiår som journalist før han etablerte Storyful i 2010. Selskapet kjøper materiale mannen i gata deler på sosiale medier, og selger det videre. Inntektene deles mellom selskapet og den som fanget materialet.

I 2013 ble Storyful solgt til Rupert Murdochs medieimperium News Corp for 15 millioner pund, men Little fortsatt å jobbe i selskapet i drøye halvannet år før han nå gikk til Twitter.

Kampanje snakket med Little i september da han gjestet den store konferansen «Radiodager» for å holde foredraget «The Golden Age News». Under foredraget var det tydelig at han anså Twitter, som han da enda ikke jobbet for, som en viktig kanal for innsamling av borgerjournalistikk, som han mener blir stadig viktigere i dagens nyhetsbilde.

- Tenk på hvordan vi konsumerer nyheter. Det pleide å være slik at journalistene bestemte når og hvordan publikum skulle få nyheter presentert. Før skrudde vi på radioen åtte om morgenen eller ni på kvelden for å få med oss nyhetene. I dag går vi heller inn på mobilen når vi våkner. Publikum bestemmer hvor og når de skal konsumere nyheter, sier Storyful-gründeren Mark Little.

- Nyhetsmonopolet er brutt
Little mener at alt man trenger for å fortelle en historie i dag er en smarttelefon, tilgang til en sosiale medier-plattform samt å være på riktig sted til rett tid.

- Dette gjelder ikke bare for journalister, men for hele verdens befolkning som har disse verktøyene. Alle kan fortelle historier til massene i dag. Monopolet på nyheter er brutt, det er ikke journalister som eier nyhetene, sier han.

Little sier han «tror autensitet er den nye autoriteten».

- Med det mener jeg at ingen bryr seg om tittelen din mer, de vil vite at du er der det skjer og at du kan fortelle en historie, selv om du ikke er journalist. Det er nok innhold der ute, sier han.  

- Trenger ikke utenrikskorrespondenter
Little har tidligere jobbet som utenrikskorrespondent for den irske tv-kanalen RTÉ der han jobbet i avdeligen News and Current Affairs. I 2003 var han i Irak for å dekke Irak-krigen.

- Vi hadde med oss utrolig mye utstyr, men om vi hadde reist ned i dag hadde vi bare trengt en telefon. Mobilen gir en frihet. Det sto klart for meg i 2009 da jeg ikke kunne dra til Irak, og fulgte mediedekningen fra stua, sier han.

Han utdyper:

- Det hadde nettopp vært valg, og unge folk protesterte i gatene fordi de ville ha omvalg. Historiene til disse menneskene ble ikke fortalt av folk som meg, altså journalister, men av ungdommene selv. De mest dramatiske historiene ble fortalt av tenåringer med kameratelefon. Journalistene var innelåst på hotellene, og da slo det meg: Korrespondentenes tidsalder er over. Jeg tenkte at de kan gjøre det selv, dette unge publikummet. Det kan hende det jeg tar feil, men sånn føltes det akkurat da.

Little mener at det ikke bare er harde nyheter som kan nå fortelles av førstehåndskilder. Han viser frem et Twitter-bilde av et flyvende eple tatt i verdensrommet. Bildet er tatt av astronaut og ivrig twitrer Chris Hadfield. 

- Se på dette. Kan du se for deg å vokse opp med at astronauter kan kommunisere direkte med deg gjennom å sende bilder gjennom sosiale medier? Det er ingenting mellom deg og astronauten som legger det ut. Det er rått og autentisk.

Ser også ulemper med livestrømming fra Periscope
Journalisten mener at ukontrollert deling av brukergenerert innhold også har ulemper og legger frem et bilde som viser en skjermdump fra en Periscope-strømming som fant sted noen minutter etter bombingen i Bangkok tidligere i år.

- Denne personen har streamet minutter etter bombeangrepet. Livestrømmingen viste kroppsdeler som lå spredd rundt. Det var ingen kontekst, ingen restriksjoner, ingen reporter advarte eller fortalte hva det var. Noen ganger er det bare sjokkerende ting som vises, uten at noen forteller. Det er ikke bra, sier han.

I tillegg til at usensurert materiale spres uten kontekst, mener Little det er et problem at løgner spres av både publikum og gjennom falske meldinger på sosiale medier.

– For noen uker siden ble Associated Press’ Twitter-konto hacket av syriske aktivister. Aktivistene skrev at det hvite hus hadde blitt bombet, og at Obama var skadet. Dette ble raskt avslørt som falskt, men man så at det påvirket aksjemarkedet i New York. Løgner kan forandre hvordan vi ser på verden, men også faktiske hendelser i verden, sier han.

– IS bruker barbariske bilder til å spre frykt, og det er ikke mye journalister kan gjøre for å stoppe det. Det er overveldende. Det er 300 minutter med video som lastes opp på YouTube hvert minutt, og en milliard statusoppdateringer deles på Facebook hver dag. Vi som forbrukere har vanskelig med å sortere ut nyheter fra all støyen, det er der vi kommer inn.