Ved utgangen av 2016 utløper statens avtale med Egmont-eide TV 2 om kommersiell allmennkringkasting. I TV 2-ledelsen og i tv-konsernets styre er det økende irritasjon og misnøye over at man ennå ikke er i nærheten av noe som kan ligne på en ny avtale med Kulturdepartementet.

TV 2-sjef Olav T. Sandnes legger ikke skjul på bekymringen. Han kom med en tindrende klar advarsel til kulturpolitikerne under en høring på Stortinget torsdag. Bakgrunnen for høringen er regjeringens stortingsmelding om allmennkringkasting i Norge.

- Den nåværende avtalen for TV 2 går ut om bare ett år. Vi i TV 2 er reelt bekymret over for at dette fortsatt er uavklart. Vi er avhengig av å planlegge med en langsiktig horisont, som våre kollegaer i NRK. Derfor er det problem at rammebetingelsene etter 2016 er usikre. Det haster virkelig med en avklaring nå, sa Sandnes under høringen.

Les mer: Ny TV 2-avtale vil koste staten 500 millioner årlig

Vil ha TV 2-nyheter fra Widvey før jul
Det største opposisjonspartiet, som hadde de tre foregående kulturministrene, er enig med TV 2-sjefen.

- Arbeiderpartiet mener at det nå haster med en avklaring rundt fremtiden til TV 2 og Bergen som medieby. Ap har vært tydelige på at vi ønsker at TV 2 fortsatt skal være en allmennkringkaster med hovedkontor i Bergen. Dagens avtale mellom staten og TV 2 er allerede forlenget med ett år, hvilket betyr at den ikke kan forlenges ytterligere. Dermed har vi litt over ett år på å bli enig med TV 2 om en ny avtale, sier mediepolitisk talsperson i Ap, Arild Grande, til Kampanje.  

Ap krever nå at kulturminister Thorhild Widvey legger fram en skisse til ny avtale med TV 2 om drift av kommersiell allmennkringkaster.

- Vi mener regjeringen og kulturministeren før jul må komme med en skisse til en mulig avtale, slik at TV 2 så raskt som mulig har noe konkret å forholde seg til. Hvis det skulle vise seg at TV 2 ikke ønsker å inngå en ny avtale, kan det være at andre aktører vil vurdere å melde sin interesse.  Denne prosessen må nå få fortgang, sier Grande.

Frykter at tiden løper ut
Men Ap tror det kan komme ytterligere forsinkelser og at en avtale ikke er på plass når avtalen med TV 2 løper ut om 13 måneder.

- Jeg er bekymret for at kulturminister Thorhild Widvey skyver beslutningene om en ny TV 2-avtale ut i tid. Da risikerer man at dagens avtale løper ut ved årsskiftet 2016/17, uten at en ny avtale foreligger. Det skjedde i Sverige, da svenske TV4 sa nei til ny avtale og senere kuttet i nyhetsproduksjonen og trappet ned sine regionale sendinger.

- Har du  forståelse for at det er  krevende å lage en ny avtale med TV 2?

- Jeg erkjenner at det er svært komplisert å lage en ny avtale mellom staten og TV 2 som sikrer kommersiell allmennkringkasting og hovedkontor i Bergen. Ap er ikke beredt til å si hvilken modell som er best. Det er regjeringen som sitter på kompetansen i departementet og som har tettest kontakt med TV 2-ledelsen. Derfor oppfordrer jeg kulturministeren til å invitere alle partier på Stortinget til samtaler om en ny TV 2-avtale.  Flere partier på Stortinget er nå opptatt av at man får på plass en avtale med TV 2 så raskt som mulig, sier Grande.

TV 2 nekter å fortsette uten statlig støtte
I går skrev Kampanje at en avtale med TV 2 om kommersiell allmennkringkasting og hovedkontor i Bergen vil koste staten rundt 500 millioner kroner årlig. Det vil kompensere for merkostnadene som påføres TV 2 ved at tv-konsernet påtar seg samfunnsoppdraget. TV 2-sjef avviser at tv-konsernet vil fortsette som allmennkringkaster med forpliktelser uten kompensasjon.

- Det later til at mange -  kanskje på Stortinget også - tror at vi i TV 2 uansett, alltid og samme hva som skjer, vil fortsette å påta oss et samfunnsansvar uten at dette kompenseres. La meg understreke: Slik er det ikke. Det har vi simpelthen ikke mulighet til lenger. Det står ikke på intensjonen, men slik mediemarkedet er nå så er det ikke lenger mulig, sa TV 2-sjefen på Stortinget i går.

 

- Må knekke finansieringsnøtta
Professor Trond Bjørnenak ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener at myndighetene på et eller annet vis må «sponse» TV 2s nyhetsproduksjon.  

- Staten må knekke finansieringsnøtten. De skjønner at TV 2 har en smertegrense. Jeg tror at Kulturdepartementet og de som utvøver mediepolitikk er i ferd med å tenke nytt. Staten gjør mange offentlige innkjøp, for eksempel innen samferdsel og forskning. Noe lignende kan også skje på TV 2-området. Jeg kan vanskelig se at markedet kan løse dette. Det må komme en eller annen statlig finansering, sa Bjørnenak til Kampanje da han la frem sin rapport om TV 2 i fjor.

Les mer: Mener staten må sponse TV 2-nyheter

Les mer: Kunne tjent 724 mill. med TVNorge-margin