Over nyttår er det klart for en ny sesong av den politiske thrilleren «Mammon» på NRK1. Serien genererte enormt med presseoppslag og høye seertall da første sesong ble sendt i 2014. Onsdag var skuespillere og stab samlet for å gi pressen en smakebit på andre sesong.

Gjermund Stenberg Eriksen er hovedforfatter for serien, og er sammen med sin bror, produsent Vegard Stenberg Eriksen, skaperen av serien.

- Ambisjonen er at dette skal bli bedre enn sesong én, som hadde 1,3 millioner seere i snitt og veldig gode terninger. Hvis vi klarer å få folk til å si at dette var bedre, så har vi nådd vår hovedambisjon, sier Eriksen.

- Og særlig i denne sesongen vil vi få til en god politisk thriller hvor folk kan bli underholdt av noe som innimellom kan føles viktig, legger han til.

Brødrene legger vekt på at «Mammon» er satt til et fiktivt univers, selv om parallellene til det virkelige liv har blitt flere enn de kunne ha forestilt seg. Drapet på en journalist står sentralt i årets «Mammon»-sesong. Scenen der journalisten blir tatt av dage ble spilt inn bare uker før terrorangrepet som rammet Charlie Hebdo-redaksjonen i Paris i januar i år. Det har aktualisert hendelsene i sesongen på måte Eriksen naturlig nok ikke hadde ønsket.

- De skulle aldri ha vært drept, de journalistene, men det betyr at vi dramatiserer en kjent hendelse. Det gjør noe med folks forventning inn i episoden og gir den et alvor, sier han.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Skriver om maktspill: Gjermund Stenberg Eriksen har skiftet fokus fra finansverdenen til politiske kretser i andre sesong av «Mammon».

Spilt inn i VG
Mens første sesong delvis var satt til fiktive Aftenavisen, har handlingen i andre sesong flyttet seg til den høyst reelle avisen VG.

- Det gjør at folk slipper å tenke på hva slags avis dette er. I sesong én dramatiserte vi avisen som karakter. I denne sesongen går vi inn i en hardtslående tabloidavis der vi låner skallet av VG med den auraen den har, men det er samtidig et utrolig fiktivt VG med kvinnelig sjefredaktør, sier Eriksen.

Deler av serien ble også spilt inn i VGs lokaler.

- De har vært utrolig hyggelige og samarbeidsvillige. De skjønner at de er en viktig aktør i Norge og at de fortjener en fortelling. De blandet seg fint lite inn, selv om det ikke er moro for folk å ha et kamerateam løpende rundt mens de jobber.

Fikk journalist-kritikk
Da første sesong rullet over skjermen var det nettopp enkelte journalister som mente at realismen i serien stod til stryk.

- Mammon er så lite troverdig at de heller burde ha laget den som musical. Har skrudd av for godt, skrev daværende politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende på Twitter.

- Jaha? Økokrim inn i redaksjonen? Manusforfatterne stryker i samfunnsfag. Latterlig og lite troverdig, skrev Jan Gunnar Furuly i Aftenposten.

Les mer: «Mammon»-forfatter svarer på Twitter-slakt

Manusforfatter Gjermund Stenberg Eriksen mener det bare er bra om også den nye sesongen skaper debatt.

- I israelsk drama sier de at man må lage ting som det snakkes om rundt kaffetrakteren. Det er en del av suksessen. Det ble mye skriverier forrige gang, og det er et av målene at folk debatterer og tar stilling, men jeg skal bli litt flinkere til ikke å hisse meg opp over sånne ting, sier han.

Jon Øigarden gjentar hovedrollen som journalist Peter Verås, som denne gangen altså har fått ny jobb i VG. Skuespilleren mener likevel det er begrenset hvor tett opp mot hverdagen til en VG-journalist serien kan ligge uten at det blir kjedelig.

- Jeg var innom VG noen ganger og snakket med journalister og var flue på veggen, og jeg opplever at vi har fått med det lille av realisme vi har ønsket. Men hverdagen i en avis er mer kjedelig enn spennende. I «Mammon» er vi innom de store omstendighetene. Alt skjer med store overskrifter, sier Øigarden til Kampanje.

- Reklamebransjen fjernt fra makta
Dersom andre sesong blir en suksess, er Gjermund Stenberg Eriksen mer enn åpen for å skrive et tredje akt.

- Jeg og broderen har en idé, men det er ikke et hastverk. Jeg tror alle er interesserte i å se hvordan det går denne gangen. Det er mange konkurrenter og gode serieprosjekter.

Første sesong av «Mammon» handlet om grådighet i finansverdenen. Temaet i andre sesong er makt i det politiske miljøet. Selv om Eriksen har bakgrunn fra strategiske kommunikasjonsmiljøer som Naked og Isobar, er sjansene små for at det er reklamebransjen som står for tur i en eventuell tredje sesong.

- Det er én ting at «Mad Men» har lagd vilt mange sesonger om en tematikk som de klarte å få til, som jeg ikke synes er givende, men det er heller ikke naturlig for «Mammon». Reklame er fjernere fra makta enn reklamefolk kan gi inntrykk av, sier han.

- Men PR-bransjen har en rolle i «Mammon»?

- PR-håndtering er en viktig del av historien. Når det gjelder PR-byråer, så får du se hva som kommer.