Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen informerte de ansatte i NRK om ansettelsen av Alexandra Beverfjord som ny nyhetsdirektør på et allmøte i NRK-huset på Marienlyst i 13-tiden. Hun har vært en het favoritt til jobben helt siden den ble ledig i høst. Beverfjord fikk beskjed om at hun var den utvalgte tirsdag ettermiddag.

- Hva blir din viktigste utfordring som NRKs nyhetsdirektør - kutte kostnader og bemanning i nyhetsdivisjonen eller styrke NRKs posisjon som nyhetsleverandør?

- Det er definitivt å sørge for at NRK er ledende på nyheter. Det er også viktig at vi viderefører den redaksjonelle profilen på alle flater framover. NRK har en spesiell rolle i medielandskapet. Vi skal gi folk nyheter, men vi skal også være best på bakgrunn og tunge saker, som for eksempel på utenriks, økonomi og kultur. Alle i mediebransjen opplever i dag utfordringer i ulik grad når det gjelder rammebetingelser. Dette merkes nok enda sterkere utenfor NRK, men også vi må forholde oss til dette, sier Beverfjord til Kampanje.

- Må ha to tanker i hodet samtidig
Etter det Kampanje forstår står Beverfjord sterkt blant mange i NRK, men en del som jobber med nyheter og radio mener hun er for opptatt av nett og nye, digitale flater. Det er ikke alle like begeistret over internt i NRK.

Hun kommenterer dette slik:

- Jeg vil si at det er viktig å kunne ha to tanker i hodet samtidig. NRK Nyheter skal videreutvikle den unike posisjonen som NRK har på radio og tv. Det er helt avgjørende i vårt arbeid med å befeste og styrke NRK. Samtidig må vi klare å bygge oss sterkere i de digitale flatene også. Med all den kompetansen som finnes i NRK er jeg trygg på at vi skal få til det. Jeg vil gjerne legge til at Dagsrevyen og tv-nyhetene har fått en enda sterkere markedsposisjon det siste året. Det jobbes veldig bra med nyheter i NRK, sier Beverfjord til Kampanje.

- NRK skal lykkes på alle flater
- Har ansatte som jobber med radio og tv konfrontert deg med at du er for opptatt av moderne, digitale flater og for lite opptatt av NRKs tradisjonelle tv- og radiovirksomhet på nyhetsfronten?

- Dette har ikke vært noe særlig tema. Jeg er opptatt av at NRK Nyheter skal lykkes på alle flater, og vil jobbe for at vi skal finne gode løsninger sammen. Det er mitt mål. Det er viktig med et sterkt nyhetstilbud på radio og tv, samtidig som vi bygger opp vårt tilbud på nettet. Vi må være der folk er, og også der de yngre brukerne er.

I går argumenterte Beverfjord sterkt for å frifinne VG i Pressens Faglige Utvalg (PFU), hvor hun er nestleder, men hun fikk ikke flertallet med seg. Flere  har merket seg hennes syn på innholdsmarkedsføring. Klassekampen-journalist Jens Kihl avleverte følgende hilsen til Beverfjord på Twitter:

- Du har som nestleder i PFU markert deg skikkelig som en forsvarer av mediehusenes satsinger på innholdsmarkedsføring, av noen kalt reklamejournalistikk. Vil du følge oppfordringen fra Klassekampens journalist på Twitter om å skifte mening? 

- Aller først må jeg si at content marketing ikke er noe jeg som nyhetsdirektør i NRK vil måtte forholde meg til. NRK Nyheter har ikke og skal ikke tilby innholdsmarkedsføring, så enkelt er det. Men jeg mener det er avgjørende at medie- og reklamebransjen forstår bakgrunnen for de store endringene som nå kommer. Under PFU-møtet i går sa jeg at annonseblokkering er på frammarsj. Enkelte spår at 60 prosent av brukerne vil installere blokkering i løpet av neste år. Det får selvfølgelig betydning for medieøkonomien, sier Beverfjord.

Les mer: VG felles for content marketing-bølge

- Folk føler seg overvåket
Hun mener mediefolk må lese framveksten av annonseblokkering som en klar tilbakemelding fra publikum.

- Annonseblokkering må sees på som en form for protest fra folk. Brukerne er slitne av tradisjonelle bannerannonser og opplever den voldsomme  personaliseringen i reklamen på nettet som plagsom. Folk føler seg overvåket. Derfor kommer det en oppblomstring av annonseblokkering, derfor kommer det nye former for digital annonsering og derfor blir content marketing så stort. PFU må og skal fortsette å vokte grensene. Content marketing er ikke noe nytt. Vi har allerede en etablert praksis for merking av denne typen innhold på tv og i papiraviser, de samme kravene stiller vi digitalt. Jeg er dessuten opptatt av at bransjen begynner å bruke de samme begrepene for kommersielt innhold, slik at det blir enklere og tydeligere for leserne og brukerne hva som er reklame og ikke, sier Beverfjord.

Les også: Beverfjord blir nyhetsdirektør i NRK