NRK er i gang med å produsere en ny tv-serie om gründere som skal sendes neste år. Serien vil bli en «Forbrukerinspektørene» (FBI) hvor de tre første episodene av FBI til våren vil være viet gründerskap. Programleder blir Christian Strand som også skal være med som deltaker i serien.  Dermed kaster NRK seg på den store omstillingsbølgen som skyller innover Norge med fallende oljeinntekter som bakteppe.

Den nye gründerserien skal etter planen i gang i januar 2016 og skal i de tre første episodene erstatte det tradisjonelle programkonseptet FBI. Etter de tre episodene vil FBI fortsette med sine ordinære sendinger.

- Timingen er helt riktig for oss nå. For to år siden, da olje-Norge gikk på høytrykk, ville dette vært feil. Nå speiler vi en ny virkelighet som kommer til å bli ganske annerledes fremover. Gründerskap har fått en ny og forbedret status, ikke minst blant unge folk, sier programleder Christian Strand.

Programlederen skal som nevnt ikke bare serien, han inntar også selv deltakerrollen som gründer. Strand er småbarnsfar og sier han møter både små og store utfordringer i hverdagen. I programmet vil Strand ta med ideen gjennom alle de tradisjonelle gründerfasene, fra finansiering til realisering.

- Jeg vil ikke røpe for mye, utover at jeg elsker «gadgets». Ofte havner småbarnsfedre i kjipe situasjoner. Hvis jeg lykkes, kan jeg redde småbarnsfedres liv, sier han med et stort glis.

Mister seere
«Forbrukerinspektørene» sendes på onsdagskvelden klokken kvart over åtte og har tidligere hatt seertall på over 600.000. Etter å ha lagt programmet en halv time senere på kvelden våren 2015, har programmet i gjennomsnitt mistet 50.000 seere. Så langt i år har serien hatt et snitt på 553.000 seere og en markedsandel på 40,33 prosent mot 603.000 i 2014 (43 prosent).

Nå er tanken at den nye programserien skal bidra til en ny vår for «Forbrukerinspektørene» samt tiltrekke seg de yngre målgruppene som både NRK og resten av norske tv-kanaler sliter med og tekkes.

- Dette er startskuddet for en annerledes måte å presentere forbrukerstoff på. Vi ønsker å satse på magasinprogrammer med temaer som også kan passe inn i NRK-playeren vår. Dermed er det større mulighet for å treffe de yngre seerne hjemme, samtidig som stoffet er aktuelt over en lenger periode, sier produsent Kent-Amar Eriksen.

Programleder Christian Strand sier han ikke lar seg stresse av nedgangen i seertall og seerne av FBI  blir stadig eldre.

- Vi må forsvare sendeflaten og oppfylle mandatet vårt som er nytte-tv. Det vi driver med er infotainment som appellerer til både hodet og hjerte. Hvis vi treffer på de riktige parametrene, vil både 12-åringene og 50-åringene se på oss. Vi har en utrolig sterk tro på dette og må klare å formidle vårt eget engasjement gjennom tv-skjermen, sier han.

Det store gründeråret
Flere av virksomhetene NRK dekker, har internasjonale ambisjoner og er allerede i gang med store satsinger. Det mest kjente selskapet er muligens Kahoot som har inntatt klasserom i 180 land med sitt nettbaserte læringsverktøy. Gjennom Kahoot settes det opp faglige 'gameshow', hvor læreren er programlederen, og studentene kan bruke smarttelefoner, nettbrett eller datamaskiner for å delta i quizer. Kombinasjonen lek, underholdning, konkurranse og læring synes å slå stort an. Elevene kan, med lærernes velsignelse, bruke de ulike nettdingsene til å konkurrere med hverandre.

- Vi drar til London med dem i morgen. Vi skal til bunns i hvordan Kahoot er blitt en global greie. Dessuten følger vi noen av de 50 millioner brukerne deres, forklarer Strand.

Produsent Kent-Amar Eriksen supplerer:

- Dette er godt tv. Unge mennesker som alltid har drømt om å forandre verden, kan ikke slå feil. Spesielt hvis de er villig til å ofre alt for å realisere drømmene de bærer på, sier han.

Innovasjon Norge mener 2015 er det store gründeråret. Medieoppmerksomheten rundt norsk gründerskap har eksplodert. Alle vil ha en bit av kaka, men Traaseth advarer mot utålmodighet og kjappe konklusjoner når det gjelder hvem som lykkes og hvem som mislykkes:

- Medieinteressen for gründerskap er enorm, og det opplever vi i Innovasjon Norge med daglig etterspørsel etter fakta, tall og intervjuer fra omtrent alle landets nasjonale og lokale medier. Store deler av oppmerksomheten er positiv og er med på å bygge opp interessen og statusen rundt gründerskap, ikke minst gi innsikt og læring. Men dessverre ser vi at noen medier er veldig opptatt av rask suksess og store omsetningstall som suksesskriterier. De har liten forståelse for at det tar tid å bygge opp en bedrift og skape vekst. Det virker som om de ikke har fanget opp den generasjonen grundere som nå dominerer; de tenker helt nytt, og det handler om mer enn kun økonomisk vekst, hevder hun.

- Etterlyst
Gründer Åsmund Møll Frengstad er en av hjelperne til NRK-kjendisen. Han er utdannet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås og har drevet som SV-politiker siden han var tenåring. Frengstad er med andre ord opptatt av miljøspørsmål. Derfor er han selv i ferd med å kartlegge ladeproblematikken for norske el-biler gjennom gründerselskapet Meshcrafts. Elbil-gründeren har utviklet både en app og en programvare som skal hjelpe el-bilister til å lade optimalt ved rett ladestasjon over hele Norge.

Frengstad vil ikke røpe for mye om Strands pappaidé, men har tro på tv-serien:

- Jeg får brukt min primærkompetanse fra utdanningen, noe jeg ikke gjør til daglig i gründerbedriften jeg arbeider for, forteller han. Gründeren mener det viktigste suksesskriteriet er at Christian Strand brenner sterkt for ideen og virker 100 prosent innstilt på å gjennomføre den.

- For hele gründer-Norge tror jeg dette blir en veldig viktig serie. Programmet vil være lærerikt i forhold til hvordan man får satt idéer ut i livet, og dermed inspirere fremtidige gründere, mener den unge gründeren.

Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge forteller at hun lenge har ønsket en slik tv-serie:

- Det er viktig at entreprenørskap blir belyst og diskutert slik at stadig flere får øynene opp for hvor spennende, meningsfylt og viktig det er å ville bygge nye selskaper og arbeidsplasser. Dessuten er det selvsagt veldig hyggelig å møte dyktige NRK-journalister som setter entreprenørskap så høyt på agendaen, og selv tester ut gründerlivet. Jeg har etterlyst det en tid, et program som handler om mer enn bare «der ingen skulle tru at nokon kunne bu, men skapa».

Ny satsing:

Produsent Kent-Amar Eriksen, programleder Christian Strand og kameramann Øyvind Øvergård jobber tett med unge, norske gründere for å få på plass en ny serie på FBI.

Plukket ut gründerselskaper
Flere av virksomhetene NRK dekker, har internasjonale ambisjoner og er allerede i gang med store satsinger. Det mest kjente selskapet er muligens Kahoot som har inntatt klasserom i 180 land med sitt nettbaserte læringsverktøy. Gjennom Kahoot settes det opp faglige «gameshow», hvor læreren er programlederen, og studentene kan bruke smarttelefoner, nettbrett eller datamaskiner for å delta i quizer. Kombinasjonen lek, underholdning, konkurranse og læring synes å slå stort an. Elevene kan, med lærernes velsignelse, bruke de ulike nettdingsene til å konkurrere med hverandre.

- Vi drar til London med Kahoot og skal til bunns i hvordan Kahoot er blitt en global greie. Dessuten følger vi noen av de 50 millioner brukerne deres, forklarer Strand.

Andre gründere som skal følges opp i programmet er to unge damer på 25 og 30 år i Trondheim som vil endre matvanene til folk langt unna, mens en 26-åring fra Porsgrunn er jeger og syntes det var tungt å dra hjem en skutt elg med tau. Derfor har han sammen med medstudenter i studentbedriften Contra SB (Høgskolen i Telemark) konstruert et håndtak som gjør slepet enklere. «Super grip» er et plasthåndtak, som kan festes på et tau for å hjelpe jegere hjem med byttet.