NRK får innvilget 25 kroner i lisensvekst i regjeringens forslag til statsbudsjett som ble lagt frem i dag. Det tilsvarer 50 millioner kroner mer i kassen til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, langt under de 140 millioner kronene han ville fått dersom han hadde fått gjennomslag for ønsket om en lisensvekst på 70 kroner.

- Dette stiller oss over store effektiviseringsutfordringer, sier Eriksen til Kampanje.

Les mer: Ba om 140 mill. - får 50 millioner

- Det er tredje året vi får veldig lav lisensvekst på rad, og det betyr at vi må fortsette effektiviseringsarbeidet i NRK ganske betydelig. Vi ser at den globale konkurransen fortsetter, vi ser at vi har utfordringer med å være relevante hos den unge delen av publikum og disse utfordringene har vi nå med strammere rammer. Min holdning er selvsagt at vi skal drive NRK mest mulig effektivt og i størst mulig grad skjerme tilbudet til publikum. Men når vi over tid har så mye lavere inntektsvekst enn kostnadene, så blir det stadig mer krevende, sier han.

Må kutte 100 til 150 millioner
Eriksen har kuttet kostnadene med 250 millioner kroner i år og har lagt opp til en ytterligere effektivisering på 50 millioner kroner i 216. I lisensbrevet sitt argumenterte han for at en lisensvekst på 70 kroner ville være nok til å dekke lønns- og prisveksten forutsatt at antall lisensbetalere øker med 10.000 neste år.

- Må du nå kutte for 100 millioner mer enn du hadde lagt opp til?

- Jeg har lagt opp til en effektivisering på 50 millioner kroner i 2016. Dette betyr at den blir i størrelsesordenen 100 til 150 millioner kroner i 2016.

- Hvor skal kuttene tas?

- Jeg har visst om forslaget til statsbudsjett i én time, så det er for tidlig å si.

Skal til forhandling
I fjor valgte regjeringen å fryse NRK-lisensen helt i sitt forslag til statsbudsjett, men etter forhandlinger med KrF og Venstre ble lisensveksten likevel på 25 kroner, altså den samme som i år.

Nå vil ikke Eriksen si om han tror støttepartiene vil gi NRK ytterligere vekst.

- Jeg har ingen kommentar til den politiske prosessen. Jeg møter den med stor spenning.

- En betydelig utfordring
Styreleder Birger Magnus betegner den stramme lisensveksten som «relativt dramatisk».

- Vi må effektivisere NRK uansett, men dette vil øke kravet vårt til effektivisering. Dette gjør det mer dramatisk enn det ellers ville ha vært, sier han til Kampanje.

- På hvilken måte er det dramatisk?

- Det er i hvert fall en betydelig utfordring. Det som er dramatisk er hvis dette fortsetter i flere år.

- Hvor bør NRK ta kuttene?

- Det vil jeg ikke kommentere. Det er et arbeid som NRKs ledelse må gjennomføre.