I dag skrev Kampanje at Stella-redaktør Mari Grydeland har sagt opp sin stilling. Nylig varslet Grete Sivertsen at hun gir seg som redaktør i Bo Bedre. De to er blant flere som forsvinner når Bonnier Media kutter kostnader og nedbemanner.

- Det ble i dag informert på et allmøte at vi skal skape en moderne organisasjon som er bærekraftig og rustet for framtiden. Hovedmålet er å optimalisere produksjonen av printmagasinene på gjennom et tettere samarbeid med våre søsterselskap i Danmark og Sverige, samt effektivisering gjennom samarbeid internt hos oss. Som et resultat av dette vil vi gjennomføre en nedbemanning på på seks årsverk på redaksjonelt område, forteller administrerende direktør Trond Juliussen i Bonnier Media til Kampanje.

Det er av ulike kilder blitt antatt at så mange som 12-14 personer kan være på vei ut av bladredaksjonene når den svenske mediegiganten kvitter seg med seks årsverk. Men Trond Juliussen påpeker at det nå er umulig for noen å vite hvor mange personer som blir rammet, men det som er formidlet på dagens allmøte er seks årsverk. Nedbemanningen skal etter planen være i mål ved inngangen til november.

Les også: Bonnier kutter - nå slutter redaktører

Vil gi sluttpakker
- Blir det gitt sluttpakker – eller er det rene oppsigelser?

- Nå skal vi inn i en prosess med de ansatte først, med vi er innstilt på å tilby sluttvederlag som et ledd i en sluttavtale, som et alternativ til oppsigelse. Avtalen vil ta hensyn til alder og ansiennitet, og vi er også åpne for å diskutere karriereveiledning med medarbeiderne, svarer Bonnier-sjefen.

- Vil det være behov for nye kutt neste år?

- Målet er å skape en moderne organisasjon som er økonomisk bærekraftig inn i fremtiden, slik at vi slipper å gjøre å gjøre stadige kutt. Men samtidig er det utfordringene alle medier møter på printmarkedet, som også gjør at vi er nødt til å tilpasse kostnadsnivået vårt til enhver tid. 

Han kommenterer Mari Grydelands avgang i Stella slik:

- Dyktige medarbeideres avgang er aldri velkomne. Mari har gjort en fantastisk jobb i Stella, og har vært med å løfte merkevaren Stella videre både på print og digitalt. Det er trist at Mari ikke vil være med videre, men samtidig må vi respektere hennes valg, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Får kjeft av sine egne:  Bonnier-sjef Trond Juliussen må tåle krass kritikk fra redaksjonsklubbens leder for håndteringen av nedbemanningen og arbeidet med medieselskapets digitalstrategi. Han tar selvkritikk for digitalsatsingen, men mener kuttene er nødvendige.

- Vanskelig å miste så mange kolleger
Stemningen blant de ansatte i Bonnier Media har vært dyster i høst. I dag nådde den et nytt bunnnivå.

- Dette blir den største nedbemanningen i Bonnier Medias historie. Alle redaksjonelle medarbeidere skal nå inn i drøftelsesmøter med ledelsen, forteller leder for redaksjonsklubben i Bonnier Media, Siri Høstmælingen, til Kampanje.

- De ansatte har visst om nedskjæringene siden 4. september. Siden da har det vært en lang ventetid med mye usikkerhet. Nå har vi fått se ledelsens nye organisasjonskart og da skjønner vi at det blir veldig tungt å produsere bra innhold framover og det blir vanskelig å miste så mange kolleger, som tvinges til å jobbe i hele oppsigelsestiden. Vi går en veldig tung tid i møte.

Ramsalt kritikk av Bonnier-sjefene
-  Hvordan vil du beskrive Bonnier-ledelsens håndtering av nedbemanningen?

-  Den har vært håndtert dårlig. Nedbemanningen har vært dårlig planlagt og dårlig gjennomført. Prosessen ble satt på hold da de innså at den var lite gjennomtenkt. Vi har vært og er veldig kritiske til prosessen. Det er ledelsen veldig klar over, sier Høstmælingen.

-  Uke- og magasinpressen opplever stort inntektsfall. Har de ansatte forståelse for det?

- Det har jeg forståelse for. Derfor er det synd at vår ledelse ikke la en digital strategi på et tidligere tidspunkt. Vi har sett utviklingen for magasinene lenge. Bonnier Medias problem er at den digitale veksten har gått saktere enn ventet etter at vi valgte å satse. Vi satset altfor sent og det må ledelsen ta ansvar for. Ledelsen nedbemanner mange i huset, men ingen på ledernivå. Det er vanskelig å akseptere. Medlemmene av redaksjonsklubben synes det er et galt signal og reagerer på det, sier klubblederen.

Juliussen: - Vi var for trege
Bonnier-sjef Trond Juliussen er ordknapp når han blir konfrontert med kritikken fra de ansatte.

- Når det gjelder detaljer rundt prosessen og nedbemanningen, ønsker jeg ikke å diskutere dette i media. Ledelsen har mottatt klubblederens synspunkter på mail i dag, og vil ta dette direkte med klubbstyret, sier han.

Juliussen innrømmer at Bonnier nølte for lenge med å satse digitalt.

- Veksten på digitalt område følger planen vår. Vi kan gjerne ta kritikk for at vi var for trege, men uansett om vi hadde hatt store inntekter fra digitalt område, ville vi ha måttet gjøre de tilpasningene vi nå gjør på printområdet. At man tjener penger på ett forretningsområde, gjør jo ikke at man kan lukke øynene for negativ utvikling på et annet, sier han.

- På dagens allmøte, ble det også informert om nye stillinger på digitalt område, som er i tråd med vår vekststrategi, legger han til.

Usikker på Stellas skjebne
Foreløpig er det ingen magasiner som blir lagt ned når Bonnier Media skjærer ned kostnadene. Det bekrefter administrerende direktør Trond Juliussen overfor Kampanje i dag. Men klubbleder Siri Høstmælingen vet ikke hva som blir Stellas skjebne.

- I utgangspunktet skulle ingen blader legges ned og det er vel fortsatt planen. Men hva som skjer med Stella er usikkert. Det er kritisk når to av tre i redaksjonen forsvinner. Stella er et bevis på hvor sårbar man blir når man kutter redaksjoner til beinet. Journalist Guro Danielsen, redaktør Mari Grydeland og AD Ida Bru har gjort en formidabel jobb, og har laget et veldig bra blad med få ressurser. Det er et tap for Bonnier Media at to av disse medarbeiderne har sagt opp. 

Les også: - Har ikke sammenheng med journalistkutt

Les også: Resultatfall for Bonnier