Torsdag skrev Kampanje at Marie Simonsen gir seg som politisk redaktør etter 12 år i stillingen. Etter det Kampanje forstår er det ennå ikke avgjort hvem som skal overta jobben. Ansvarlig redaktør John Arne Markussen vil trolig vurdere både eksterne og interne kandidater.

Markussen forteller til Kampanje i dag at han vil legge vekt på at den nye politiske redaktøren har lederegenskaper og operative evner.

- Dagbladets politiske redaktør skal være en sterk, operativ leder som forstår Dagbladets posisjon, som er digital - og som med stor tyngde kan målbære Dagbladets meninger i det offentlige rom. Vi opplever en formidabel interesse og vekst for kommentar- og debattstoff.  Vår landingsside for meninger har nå et ukesnitt på 1,4 millioner visninger., sier Dagbladets sjefredaktør.

Simonsens etterfølger må selvsagt kunne skrive og formidle Dagbladets til tider kruttsterke meninger om samfunn og politikk - i alle kanaler.

-  Når du er politisk redaktør i Dagbladet, er du en av landets viktigste samfunnsdebattanter, fastslår Markussen. 

- Finner du en ny politisk redaktør før jul?

- Marie er politisk redaktør til en ny er på plass. Med andre ord tar jeg den tiden jeg trenger, svarer Markussen.

 Les også: Simonsen slutter som politisk redaktør i Dagbladet

Les også:  Simonsen: - Har vært gjennom turbulente tider

Det som er sikkert i dag er at flere kandidater, både eksternt og internt, vil kunne falle igjennom på Markussens krav om at «Dagbladets politiske redaktør skal være en sterk, operativ leder som forstår Dagbladets posisjon, og som er digital».

I går skrev Kampanje at Martine Aurdal (37), som er debattansvarlig og kommentator i Dagbladet, kan være høyaktuell som Simonsens etterfølger. Når Kampanje spør om hun kan tenke seg jobben og om hun vil melde sin interesse, svarer hun slik:

- Det er veldig hyggelig at du spør. Men det har jeg ingen kommentar til.

Redaktør og kommentator John Olav Egeland (64) har sannsynligvis den tyngste CV-en som er å oppdrive i mediehuset. Han har tidligere vært sjefredaktør og politisk redaktør i Dagbladet, som han har vært tilknyttet siden 1978. Det er ikke usannsynlig at han blir politisk redaktør igjen. Nå er det likevel mest trolig at han fortsetter i den rollen han har nå, men Egeland kan ikke utelukkes når John Arne Markussen legger ny redaktørkabal.

Det kan heller ikke Dagblad-kommentatorene Inger Merete Hobbelstad (35) og Anne Marte Blindheim (35), som har begge inntatt Dagbladets lederavdeling med suksess. De to gjør seg bemerket med meningsjournalistikk om henholdvis kultur og politikk, men skal etter det Kampanje forstår ikke være blant de heteste kandidatene. Aksel Braanen Sterri (28) skal man heller ikke undervurdere. Sterri, som er sønn av Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen, ble fast ansatt i Dagbladet i fjor og har utvilsomt evnen til å skrive kontroversielle lederartikler og kommentarer. Han er helt klart en «up and coming» i Dagbladet.

Utenfor Dagbladet er det også flere kandidater. En av dem kan være Frøy Gudbrandsen (36), kommentator i Bergens Tidende. Hun har greid å bli sett og hørt i den rikspolitiske debatten siden hun begynte i fast stilling i BT i 2013. Gudbrandsen har doktorgrad i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen, samt en bachelor i journalistikk fra University of Sheffield.

Sist gang Dagbladet ansatte politisk redaktør var i 2003. Da ble Marie Simonsen hentet i VG av daværende Dagblad-redaktør Thor Gjermund Eriksen. En VG-profil som Anders Giæver (54), som tidligere jobbet i Arbeiderbladet, kunne nok ha passet inn i Dagbladet, men det spørs om han melder overgang til Dagbladet nå. VG-kommentator Frithjof Jacobsen (46) skrev på Twitter at det er «mange gode på Hasle» (Dagbladets hovedkvarter ligger der. Red anm.). Han drar neppe dit. Politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil B. Alstadheim, jobbet en gang i Klassekampen. I dag skriver han om skatter og avgifter på lederplass i DN. Det er  ikke lett å se for seg at han etterfølger Marie Simonsen i Dagbladet.

To synlige og profilerte kommentatorer i Dagsavisen, Hege Ulstein (44) og Irene Halvorsen (44), kan fort ende opp på en spekulasjonsliste, men det kan også kun bli med det. 

Kampanje spurte i går Marie Simonsen om hun har en favorittkandidat:

- Nei, jeg har ikke det. Men jeg ser i kolofonen at vi trenger en kvinne, svarte hun.

Kandidat:

Martine Aurdal kan bli Dagbladets neste politiske redaktør etter Marie Simonsen, men det er flere kandidater som vil bli vurdert. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.

Dyktig:

Inger Merete Hobbelstad har vært tilknyttet Dagbladet som frilanser, tilkallingsvikar og vikar siden 2006. I fjor fikk ble hun fast ansatt i lederavdelingen. Hennes evner er det ingen som setter spørsmålstegn ved, men det innen kutur og film hun har sine fremste ferdigheter.

Tung erfaring:

John Olav Egeland har jobbet i Dagbladet siden 1978. Han har tidligere vært både sjefredaktør og politisk redaktør. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.