Googles Digital News Initiative er et trenings- og analyseprogram for mediehus som tar sikte på å gjøre mediene mer innovative og finne nye inntektsstrømmer.

Som en del av programmet har Google opprettet et fond på 150 millioner euro som fordelt på tre år skal stimulere til nettopp dette.

Samarbeidet ble opprettet av Google i samarbeid med 11 europeiske mediebedrifter, inkluderert The Guardian, Die Zeit, El Pais og Financial Times, for å fremme kvalitetsjournalistikk og finne bærekraftige nyhetsmodeller i en stadig mer digital verden.

- Har mye å lære
Mer enn 60 medieaktører deltar nå i initiativet, inkludert Dagbladet.

- Vi har veldig mye å lære av teknologiselskapene og de har veldig mye å lære av mediene. Nå forvalter de ikke innholdet vårt godt nok og vi har ikke god nok forståelse av det de kan. Dette skaper et nettverk mellom mediene, ikke bare inn mot Google, og vi har masse å lære av hverandre. For oss er dette veldig positivt, sier teknologiredaktør Hildegunn Soldal i Dagbladet til Kampanje.

- Hva konkret går samarbeidet ut på?

- Det er ingen konkrete prosjekter akkurat nå, men det er flere problemstillinger jeg synes er viktig, som hvordan vi kan jobbe sammen for at etiske retningslinjer kan få en verdi. Vi kvalitetssikrer saker og følger redaksjonelle retningslinjer og Vær Varsom-plakaten, mens en falsk sak fra et annet medium kan få like stor verdi i sosiale medier og i søk. Dette er viktig for alle og er ikke noe et selskap kan løse alene.

- Går dere nå til sengs med fienden?

- Vi har ikke forpliktet oss til noe. Dette handler om å prøve å lære av hverandre. Jeg tror heller ikke vi kan ha den holdningen at vi ikke kan samarbeide med andre. De kan veldig mye og når veldig mange brukere. Jeg tror vi alle kan tjene på dette.

Les også: Google: - Samarbeid bedre enn lovgivning

- Har Google et dårlig rykte?
Soldal utelukker ikke at de vil søke på Googles nyopprettede fond på 150 millioner euro. Medieaktører kan søke dette fondet om støtte til prosjekter som tar sikte på å styrke digital journalistikk.

- Det er prosjekter og ideer som det kan være hensiktsmessig å søke på. Det kan være interessant.

- Er det helt uproblematisk å motta støtte fra Google?

- Det kommer helt an på prosjektet. Noen ganger er det ikke hensiktsmessig, andre ganger kan det være det.

- Har Google et ufortjent dårlig rykte i mediebransjen?

- Har de et dårlig rykte?

- Vi er jo selvsagt veldig klar over at Google også er en utfordrer på mange måter. Selskaper som Google og Facebook endrer brukervanene til folk og de tar en større del av de digitale inntektene, også i det norske markedet. Men dette er ikke enten eller, vi har mye å lære av hverandre, og derfor ønsker vi også velkommen at Google inviterer til dialog med mediehusene på tvers av landegrensene, sier Soldal.