Som Kampanje skrev søndag, er Dagbladet foreløpig eneste norske aktør i Googles nye medieallianse Digital News Initiative. Samarbeidet ble opprettet av Google i samarbeid med europeiske mediebedrifter, inkluderert The Guardian, Die Zeit, El Pais og Financial Times, for å fremme kvalitetsjournalistikk og finne bærekraftige nyhetsmodeller i en stadig mer digital verden.

Som en del av initiativet har Google også opprettet et fond på 150 millioner euro fordelt på tre år som mediehus kan søke på for å iverksette nye prosjekter som skal styrke digital journalistikk.

Dagbladets digitalredaktør Hildegunn Soldal utelukker ikke at de vil søke på fondet.

- Det er prosjekter og ideer som det kan være hensiktsmessig å søke på. Det kan være interessant, sier hun til Kampanje.

Les mer: Dagbladet går inn i Googles medie-allianse

- Googles tilbakebetaling
Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås sier til Kampanje at han ønsker et slikt fond velkommen.

- I utgangspunktet ser jeg det som positivt at Google oppretter et slikt mediefond. Det er jo å betrakte som en del av Googles tilbakebetaling for den enorme mengde stoff de får fra europeiske medier. Hvis disse midlene ikke bidrar direkte til å øke Googles enorme markedsmakt, men derimot til å styrke frie europeiske medier med egne prosjekter, er det utmerket.

- Bør norske medier søke på dette fondet?

- Det må hvert medium selvsagt avgjøre selv, men hvorfor ikke? Gode ideer og prosjekter trenger alltid ekstra finansiering. Forutsetningen er selvsagt frihet til å gjøre det man vil, og at man ikke er i lomma på Google. Det virker betryggende at flere av Europas aller fremste medier er med i prosjektet.

VG: - Google er en konkurrent
VGs digitalredaktør Ola Stenberg er mer avmålt i sin entusiasme for Googles fremstøt.

- VG har ikke gått inn i dette prosjektet, men vi snakker gjerne med Google, sier han til Kampanje.

- Ser dere på Google mest som en konkurrent eller samarbeidspartner?

- Google er i dag en konkurrent. Samtidig er Google et selskap som alle som driver med formidling av innhold på nettet må forholde seg til og ta på alvor. Igjen, vi snakker gjerne med Google.

- Ville det vært uproblematisk for VG å søke om støtte fra fondet Google har opprettet?

- Så langt har vi verken diskutert eller tatt stilling til det.