På den danske streamingkonferansen «Nordic Media Summit» var det nylig samlet en rekke internasjonale tv-kanaler og tv-distributører og teknologileverandører for å diskutere tv-mediets fremtid.

Der var også Joel Espelien, medie- og tv-analytiker, fra det Seattle-baserte analysehuset TDG Research som leverer analyser til store medie- og teknologiselskap som Apple, Disney og Viacom og

Espelien gikk svært langt når han spådde om tv-mediets fremtid.  I et eksklusivt intervju på Kampanje Premuim kommer Espelien med en rekke tøffe påstander om tv-mediets fremtid det være seg overgangen fra tradisjonell tv til de nye digitale strømmetjenestene, reklame-tvs utfordringer og når den siste generasjonen med lineær-tv-seere vil dø ut. Les hele intervjuet på Kampanje Premium.

Les også: Feller knusende dom over dagens tv-tilbud (krever innlogging)

En av spådommene til Espelien er at middelmådige tv-show og programkonsepter vil dø ut etter hvert som utviklingen rammer hele forretningslogikken til tv. Et fall i tv-seingen vil på sikt føre til en nedgang i reklameinntekter, noe som vil gjøre det mindre lønnsomt å produsere tv-programmer for lineær-tv dersom dagens kvalitet skal opprettholdes.

- Det vil gå utover de programmene som er i midten. Det vil fortsatt være økonomi i blockbuster-produksjoner som «Game of Thrones» og realiteten er at tv-kanalene kan komme til å bruke ti ganger så mye per episode, sier Espelien.

Dyrere tv-drama:

Dramaserien «Okkupert» på TV 2 har ar et produksjonsbudsjett på hele 90 millioner kroner. Amerikansk tv-analytiker tror det er tv-fremtiden. Foto: TV 2:

Her hjemme legger de største, norske tv-kanalene stadig mer penger i store dramaserier som «Kampen om tungtvannet» (NRK) og «Okkupert» (TV 2), mens Netflix og HBO bruker mer og mer penger på egne serier av typen «House of cards» og «Game of Thrones».

Espelien mener en vil se en polarisering av innhold som går mot de enorme blockbuster-produksjonene i den ene enden av skalaen og enda rimeligere videoproduksjoner der standarden settes av de såkalte YouTube-nettverkene (multichannel networks, red. anm.) på den andre siden.

- Jeg tror vi vil få spektatulære globale tv-blockbustere i fremtiden som vil være på nivå med budsjettene til de store kinofilmene. Når markedet blir globalt vil for eksempel Netflix med la oss si 700 millioner kunder kunne investere enorme summer i tv-produksjoner på nivå med «Star Wars» og «Mad Max». På den andre siden har vi en utvikling der alle som vil kan produsere innhold ettersom verktøyene for å produsere vil være tilnærmet gratis med smarttelefoner og åpne videoredigeringssystemer. Det vil også fungere. Det som ikke vil fungere er det som er i midten. Det tradisjonelle vil ikke fungere. Jeg tror det i retningen tv-industrien beveger seg, sier han, sier Espelien.

TDG Research er ingen hvem som helst i analysebransjen og har truffet blink før.  Espeliens partner Michael Greeson var en av de første til å forutse hele OTT-eksplosjonen eller veksten i ulike strømmetjenester for over hele ti år siden og lenge før noen i Norge og Europa hadde hørt om Netflix.

Her kan du se tidligere programdirektør i TV 2 og nå leder av YouTube-nettverket Nordic Screens, Nils Ketil Andresen, snakke om utfordringene i det sendeskjemastyrte tv-tilbudet.