I debattinnlegget «Når vaktbikkja svikter», som først stod på trykk i Dagens Næringsliv, retter Hans-Christian Vadseth, partner i First House og tidligere redaktør, kritikk mot mediene for å la seg selv slippe billig unna etter de siste ukenes plagiatavsløringer.
- Medias dekning av sakene har heller ikke vært preget av pågåenhet og vilje til å avdekke flere og nye forhold. Med unntak av DNs gjennomgang, er det ikke redaksjoner, men publikum som har stått for avsløringene, skriver han.
Vadseth oppfordrer også Norsk Presseforbunds generalsekretær Kjersti Løken Stavrum til å bruke initiativretten sin til å behandle enkelte av sakene.
- Jeg kommer til å ta initiativ overfor PFU, men jeg er usikker på om det blir i form av en klage eller å sikre at vi får en prinsipputtalelse. Det skyldes at flere av eksemplene er eldre enn klagefristen til PFU, sier hun til Kampanje.
- Men saken som sparket i gang debatten er innenfor klagefristen?
- Ja, det er den, men spørsmålet er hva som er mest hensiktsmessig. Er det slik at det er en utydelig kultur som vi skal komme til livs, så er det ikke sikkert at det å klage inn DN vil gi særlige ringvirkninger.
- Hva kan en prinsipputtalelse bidra med?
- Den vil forhåpentlig bidra til å avklare det som måtte være av utydelighet og bidra til en bedre siteringspraksis.
Les også: - Overlater kildekritikken til leserne
Løken Stavrum tror ikke sakene som har blitt rullet opp i mediene de siste ukene er representative for bransjen.
- Flere eksempler som er kommet frem er svært uheldige, men derfra til å konkludere om status i bransjen, det har jeg ikke hold for.
- Hadde andre enn medias egne sluppet like billig unna, slik Vadseth spør?
- Det er et obligatorisk spørsmål i alle redaksjoner i dag. Hvis de mener han har rett, får de gjøre noe med det.
Kommentér