«Nygift mann saksøker kona etter å ha sett henne uten sminke for første gang,» er tittelen på Norges mest delte sak i sosiale medier torsdag ettermiddag, publisert av TV 2 på sine nettsider. Den elleville rettsaken skal ifølge TV 2 foregå i Algeries hovedstad Alger, der en mann skal ha saksøkt sin nye brud for svindel etter å ha sett henne uten sminke for første gang morgenen etter bryllupsnatten.

TV 2 henviser til nettavisen Emirates 24/7, men saken kan vise seg å være for god til å være sann. Nyhetsleder i Osloby i Aftenposten, Kristjan Molstad, skriver på Twitter at originalkilden trolig er et algerisk satirenettsted.

- Alarmen gikk
Alarmen ringte hos Aftenposten-journalist Kristjan Molstad fordi han syns at saken rett og slett var «for god til å være sann».

- Jeg har vært nettjournalist i 15 år, og har sett min skjerv av vandrehistorier og hoaxer. Så noen ganger går heldigvis alarmen.

Molstad tok en rask sjekk på TV 2-saken, og fant ut at flere nettsteder hadde laget saker om dette over de siste døgnene.

- Alle hadde «shady» kildehenvisninger. Jeg er ikke så stø i fransk, men tok et søk på «maquillage plainte» (makeup-klage), tror jeg det var, og El-Manchar dukket opp på tredjeplass.

- Den saken er omtrent en uke gammel, og inneholder de fleste av formuleringene som går igjen i de ulike kloningene rundt omkring, som for eksempel Shrek-referansen. På sin egen forside – som man jo skjønner er satire – skriver El-Manchar at «El-Manchar est un site d’informations fausses et complètement saugrenues».

Les også: Gründere vil avsløre tvilsom kildebruk

- Klassisk #fail
Reportasjesjef for TV2.no, Olav Haugan, innrømmer at kilden burde ha vært sjekket bedre.

- Dette er en klassisk #fail, og selvsagt utrolig pinlig. Vi har ikke sitert originalkilden i saken, og går dermed på samme smellen som flere internasjonale medier har gjort over flere dager. Vi kan ikke gjøre annet enn å beklage dette, skriver han i en e-post til Kampanje.

Haugan sier videre at satire kan være vanskelig å avsløre.

- Denne gangen var det vi som ble lurt. Saken vil bli oppdatert slik at det kommer tydelig frem at dette er satire.

Dette er ikke første gang TV 2, eller andre, går på limpinnen. I februar skrev de om feministbloggeen Lana som tok abort fordi babyen var en gutt. Amerikanske Snopes, som har spesialisert seg på å granske populære myter og tvilsomme historier, konkluderte da med at historien trolig er oppspinn.

Les mer: TV 2 kan ha gått på abort-bløff