Til tross for at VG og Dagens Næringsliv (DN) har lagt ned sine viralsatsinger de siste ukene, har redaktører for nettsteder som Buzzit og Superlike fortsatt tro på buzzjournalistikken.

Les mer: Tror fortsatt på buzz-journalistikken

Jan Thoresen har skrevet boka Nettjournalistikk, som handler om hvordan viral distribusjon kan brukes til å spre vesentlig innhold. Han mener at det ikke er noe galt satse utelukkende på korte, delevennlige saker, men at innholdet må være vesentlig og seriøst om man ønsker å overleve på sikt.

- Du overlever ikke over tid hvis ditt eneste mål er å være stor. Nettsteder som påtar seg en rolle i samfunnet, som har ambisjoner om å løfte viktige og vesentlige saker, ikke bare fjollete saker, vil overleve. Disse virkemidlene trenger ikke være forbehold perifere produkter.

Tror ikke omdømmet svekkes
- Problemet med mange av de virale nettstedene er mangel på et publisistisk mandat. Hvilken rolle skal nettstedet spille, og hvorfor er det viktig at det finnes? Hvis man kun lager et nettsted for å skape trafikk, vil man kunne klare det. Det har vi godt dokumentert, sier Thoresen.

- Tror du nedleggelsene av DN og VGs viralsatsinger kan føre til færre lesere og dårligere renommé for andre norske nettstedet som satser på slik journalistikk?

- Det er ingen grunn til å tro at et nettsted som har en viral satsning vil tape på sitt kjerneprodukt. Å beherske effektiv distribusjon via sosiale medier behøver ikke å bety dårlig innhold eller dårlig etikk. 

- Viralnettstedene ligger nederst på rangstigen
Thoresen omtaler nettsteder som driver med buzzjournalistikk som lavprofilprodukter det er vanskelig å tjene penger på. Dette er på grunn av at billige klikk gir lave annonsepriser.

Han påpeker at nettsteder som for eksempel Klikk.no får høy pris for annonsene, siden målgruppen er interessert i mat, helse eller mote.

- Mainstream nettaviser som VG Nett får lavere pris for annonnseeksponeringene, men har til gjengjeld svært mye trafikk. Viralnettstedene ligger nederst på rangstigen med sporadiske og illojale brukere som kun er inne for å få sin hurtige fix og så gå ut igjen. Så trafikk man har ervervet billig gir dermed lavere verdi. 

- Hva kan gjøre buzzmodellen mer levedyktig?

- Å holde på med noe annet enn meningsløst innhold er løsningen. Substans vil redde buzzmodellen. Ta en titt på Upworthy Originals, virale videoer originalprodusert av Upworthy med fokus på humane verdier og lokalsamfunn. Eller se på Buzzfeed som rekrutterer meritterte gravejournalister og redaktører fra Sunday Times og The Guardian, og har en  gravegruppe som nå teller 18 personer. Makt over distribusjonen gjør mulighetene for å utforske seriøst innhold enormt interessante.