For andre gang på tre og ett halvt år er Amedia satt i spill av sine egne eiere. I januar 2012 sørget daværende Telenor-direktør Kristin Skogen Lund for å sette salgsplakaten på mediekonsernet da hun bekreftet at telegiganten ønsket å tre ut av daværende A-pressen og forlate mediesektoren.

Men så ble det øredøvende stille. Annonsesmellene som Amedias lokalaviser ble påført i 2013 og 2014, krevende sammenslåing av Edda og A-pressen, og de pågående strukturelle endringene i mediemarkedet, la trolig en demper på kjøpelysten blant mulige investorer. I dag kan Amedia-eierne Telenor og LO fortelle at de ønsker en ny eierstruktur. Kort fortalt betyr det at Telenor vil ut og LO vil selge seg ned.

Les også: Vil ha inn flere Amedia-eiere

Les også: Styreleder: Leter etter digitalhjelp til Amedia

Dermed åpnes det for et helt annet eierskap. Polaris Media, som oppstod som en følge av Adresseavisens nei til å gå fullt og helt inn Media Norge (nåværende Schibsted Norge), hvilket også Medietilsynet satte en effektiv stopper for senere, deltok i budkampen om Edda Media i 2011. Konsernsjef Per Axel Koch måtte strekke våpen i kampen mot A-pressen og daværende toppsjef Thor Gjermund Eriksen. A-pressen sikret seg Edda Media, som besto av en rekke tidligere Orkla Media-aviser, for 1,5 milliarder kroner da britiske Mecom måtte selge unna deler av sin virksomhet.

Les mer: Telenor vil selge A-pressen

Les mer: Nå venter eierne på TV 2-salget

- Har betydelig finansiell kapasitet
I dag er Polaris-sjef Per Axel Koch forsiktig med å kommentere nyheten om Amedias eierskap.

- Vi hadde ikke kjennskap til at Telenor og LO jobbet med eierstrukturen og visste heller ikke at de nå ville gå ut med at det er satt i gang en prosess rundt eierskapet. Derfor har ikke Polaris fått jobbet med eller sett noe på dette. Men vi kommer til å følge med på Amedia framover. Det er naturligvis viktig for Polaris hvordan eierstrukturen i norske medier utvikler seg, sier Koch til Kampanje.

- Har Polaris penger til å kunne kjøpe en betydelig del av Amedia?

- Vi har en betydelig finansiell kapasitet, vi var jo med i prosessen rundt Edda Media og vi er like sterke finansielt nå som den gang. Men det som får full oppmerksomhet fra oss nå er å utvikle Polaris Media, sier Koch.

Spørsmålet er om Polaris Media vil se seg tjent med å kjøpe en mindre post i Amedia. Slike spekulasjoner ønsker ikke Koch å kommentere i dag.

- Industrielt var Edda Media et godt case
Siden Polaris tapte kampen om Edda Media og A-pressen hentet hjem lokalavisene, har historien om Amedia handlet mye om store kostnadskutt, nedbemanning og inntektsfall. Tidligere i år avviste Koch kategorisk alle spørsmål om han fryder seg over at A-pressen kjøpte et papirtungt mediekonsern for nærmere to milliarder rett før markedet falt kraftig.

- Amedia gjør så godt de kan og de har sine utfordringer. A-pressen vant kampen om Edda den gangen. Vi la det bak oss og er ferdige med det. Vi fokuserte i stedet på digital utvikling i mediehusene og gjorde en del oppkjøp, som for eksempel i Cxence, sa Koch til Kampanje.

Da Kampanje spurte om Edda ville vært en god investering for Polaris, sa Koch dette:    

- Industrielt var Edda Media et godt case og det er det fortsatt. Polaris Media og Edda Media ville vært en god match, sa Koch, som kjøpte blant annet Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke fra daværende Edda-eier Mecom for 675 millioner kroner i 2009. Tidligere i år ble tre trønderske lokalaviser, Stjørdalens Blad, Malvikbladet og Opdalingen kjøpt fra Amedia, en investering som kostet Polaris rundt ti millioner kroner.

Les mer: - Polaris og Edda ville vært god match

Les mer: - Montgomerys fall var slutten for Mecom   

- Ikke en haug papiraviser vi er mest opptatt av
Sjefen for Schibsted-avisene, konsernsjef Didrik Munch i Schibsted Norge, sier til Kampanje han ikke har brukt mye tid på å tenke på eventuelle endringer i eierskapet i Amedia.

- Nei, det er ikke det jeg tenker mye på for tiden og jeg vil egentlig ikke kommentere denne type saker. Vi får vente til det blir noe mer konkret, men på generelt nivå kan jeg vil si at det ikke er en hel haug med papiraviser vi er mest opptatt av for tiden, sier Didrik Munch

At det åpnes for strukturendringer i mediemarkedet overrasker imidlertid ikke Munch.

- Det er krevende tider for alle mediehus og spesielt krevende er det i annonsemarkedet. Det er derfor ikke unaturlig at man ser etter de beste strukturene for å møte fremtiden, sier Schibsted-toppen.