Helt på tampen av juli kommer nyheten om at en større, internasjonal fusjon er på gang i det internasjonale markedet for tv-produksjon.

Det er selskapene Banijay Group og Zodiak Media som har noe langt mer enn en sommerflørt på gang. For begge aktørene er nå etter noen måneder med samtaler blitt enige om å slå seg sammen. I løpet av to-tre måneder danner de et av verdens største produksjons- og distribusjonsselskap og det aller største selskapet som ikke er kontrollert av en mediegruppe. Den nye tv-kjempen får en samlet omsetning på én milliard dollar, hvilket tilsvarer 8,2 milliarder norske kroner. Den nye tv-gruppen vil kjempe om kunder i over 17 markeder, og vil produsere underholdning, drama, fakta, reality, humor, doku-drama og barne- og animasjonsprogrammer.

To selskaper i Norge
Fusjonen får også konsekvenser - sannsynligvis mer omfattende på litt lengre sikt - for to aktører i det norske markedet. For i Norge eier Zodiak Media produksjonsselskapet Mastiff mens Banijay Group har eiermakten over Nordisk Film TV.

- Det er for tidlig å si hva dette vil bety i praksis for de norske selskapene. Det vil nok ta et par måneder før dette er klart. Umiddelbart er det derfor ingen endring og «business as usual». Denne sammenslåingen er en positiv nyhet for begge parter, sier administrerende direktør Gustav Jansen i Mastiff til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spent på nytt eierskap: Lars Finnland, som leder  tv-produksjonsselskapet Nordisk Film TV sammen med Erlend Røeggen (t.h) og humoransvarlig Tore Haukene, er spent på hva som skjer framover.

Også administrerende direktør i Nordisk Film TV, Lars Finnland, er avventende.

- Det er «business as usual», sier Finnland til Kampanje om den ferske nyheten om at eieren av Nordisk Film TV går sammen med Mastiff-eieren.

 Gikk med underskudd
Mastiff, som blant annet står bak «Hver Gang Vi Møtes» og «Paradise Hotel», hadde i 2014 en årsomsetning på 131,6 millioner kroner. Det var en reduksjon på 25,7 millioner kroner fra 2013, men lik omsetningen i 2012. Tallene er akkumulert for søstersselskapene Mastiff og Mastiff Entertainment, som er de norske produksjonsenhetene til det internasjonale tv-konsernet Zodiak Media. Selskapet hadde et underskudd etter skatt var på 4,4 millioner kroner i 2014. Tilsvarende tall for 2013 var et overskudd på 100.000 kroner.

- 2014 ble som ventet et tøft år i forhold til 2013. Tv-bransjen er i endring, både med endrede seervaner og tøffere kamp om produksjonene, og en konsolidering av veksten i Mastiff var ikke til å unngå. Bransjens omstilling begynner å sette seg i 2015, og den "nye normalen" er blitt mer forutsigbar. Fremover ser det veldig bra ut for Mastiff med solid ordretilgang. Vi regner med sorte tall i både 2015 og 2016 med dagens prognoser, sier Gustav Jansen tidligere i sommer.

Les mer: Svakere for Mastiff

Nordisk Film TV omsatte for 166,1 millioner kroner i 2013 og satt igjen med et overskudd på 2,2 millioner. Året før endte inntektene på 163 millioner og selskapet satt igjen med et overskudd på 20 millioner.  Selskapet produserer blant annet «Jakten på Kjærligheten», «Åndenes Makt» og «71 Grader Nord».  Nordisk Film har vært eid av Banijay siden 2009.

Fusjon før tv-messe
Stéphane Courbit blir styreformann i det nye, fusjonerte selskapet mens Marco Bassetti får jobben som administrerende direktør. Banijay skal være i en sterkere finansiell posisjon enn Zodiak, som skal være tynget av gjeld. Målet er å lande alle detaljer i fusjonsprosessen før den internasjonale tv-messen Mipcom i Cannes i oktober.

- Å skape et integrert selskap er et fordelaktig trekk for våre to selskaper fordi innholdsvirksomheten fortsetter å gjennomgår radikal forandring. Gjennom denne sammenslåingen har vi skapt et uavhengig selskap av stor betydning som vil kunne tilby enda flere muligheter for global vekst samtidig som det vil gi oss en unik mulighet til å dra fordel av den løpende innholdsrevolusjonen, lyder en uttalelse fra Stéphane Courbit og Marco Bassetti.

- Vi har flere av markedets mest kreative ledere i vår nye gruppe, som utvikler og produserer etterspurte formater og programmer av høy kvalitet i alle sjangre. Denne bredden av ekspertise, kombinert med utbredelse i flere markeder, vil føre til at vi vil ha den nødvendige bredden som er nødvemdig for at det skal være mulig for oss å konkurrere enda bedre på  den internasjonale tv-arenaen, sier de to.