Mandag formiddag ble det kjent at Dagens Næringsliv (DN) fjernet en stor artikkel fra DN.no.,Sjefredaktør Amund Djuve fjernet artikkelen fordi det viste seg at den inneholdt kopiert materiale fra The New Yorker, trykket uten kildehenvisning.

Samtidig ble det kjent at en av journalistene bak saken, den prisbelønte DN-reporteren Daniel G. Butenschøn, hadde innrømmet jukset og at han ifølge Djuve hadde sagt opp sin stilling tidligere i sommer.

Avsløringen har gått som en farsott i norske medier, etter at filmprodusent Øistein Refseth satt spørsmålstegn ved artikkelen på Twitter allerede søndag kveld. Tirsdag tok Kampanje en prat med et utvalg norske redaktører for å høre hva de syns om hendelsen - og om det nå er grunn til bekymring.

Les også: Butenschøn trekker seg fra Skup-styret

- Føler meg trygg
Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, ser ingen grunn til å være mer obs på plagiat i egen redaksjon etter helgens avsløringer i DN.

- Plagiat blir oppdaget i dag fordi ting blir lest. Før kunne du kanskje kopiere The New Yorker uten at noen i Norge fikk med seg likhetene. Men i dag blir alt lest av noen, og derfor blir kopier oppdaget, sier han til Kampanje.

Han er trygg på at journalistene i Aftenposten er inneforstått med at plagiat ikke er akseptert.

- Jeg har ingen grunn til å tro at dette foregår i vår redaksjon, men det kan man jo av naturlige årsaker aldri vite. Vi kan ikke lese alt som finnes der ute. Men plagiat blir oppdaget i dag, og  sånn sett føler jeg meg trygg. Jeg tror disse reglene er en del av hele yrkesetikken. Ikke bare i Aftenposten, sier han.

I hvilken grad han er overrasket over avsløringen i DN, vil han ikke kommentere.

Les også: Djuve har avdekket mer juks og flere plagiater

- Skal være usedvanlig varsom
I VG er heller ikke sjefredaktøren bekymret for fusk i egne rekker. Torry Pedersen mener de har strenge nok kjøreregler internt.

- Man skal være usedvanlig varsom med å gi noen garantier, men jeg tror vi har klart å bygge en kultur som innebærer at plagiering ikke er akseptert, sier han til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vanskelig å avdekke:

- Det er vanskelig for redaktøren å avdekke fusk umiddelbart hvis man har en reporter som prøver å skjule det slik som i dette tilfellet, sier Torry Pedersen i VG.

Pedersen mener tekstplagiering i featuresjangeren er spesielt uakseptabelt. Når det kommer til å oppgi kilder og lenke til disse er det mer forstålig for han at man kan gå på en glipp.

- Dette gjelder jo to ting, og det ene er ren tekstlig plagiering, slik tilfellet var her, der man mer eller mindre oversetter artikkelen og bruker samme uttrykk. Særlig i en featuresjanger er det helt uakseptabelt. Det andre er om man er flink nok til å lenke til og oppgi kilder. Der har vi en tydelig regel på at det skal man gjøre. Men at man kan gå på en glipp det skjønner jeg.

Om det er overraskende at akkurat Dagens Næringsliv ble tatt for plagiat vil ikke Pedersen si så mye om. Men at avisen har ryddet opp i kaoset på en god måte, er han ikke i tvil om.

- Det er vanskelig for redaktøren å klare å avdekke det umiddelbart hvis man har en reporter som prøver å skjule det slik som det er gjort her. Jeg syns DN har ryddet opp i det på en eksemplarisk måte.

- Trist at det skjer i DN
Tor Olav Mørseth har ikke vært i Adresseavisens sjefsstol i mer enn noen måneder, men også han er relativt trygg på sine medarbeidere.

- Jeg tror dette er et eksempel som viser at det er veldig vanskelig å være hundre prosent trygg. Vi sitter jo ikke og sjekker alle mulige kilder til en hver tid. Men jeg stoler såpass på mine medarbeidere at det ikke vil skje hos oss. Dersom det skulle skje hos oss er det selvfølgelig helt uakseptabelt, sier han til Kampanje.

Mørseth mener journalistene i Adresseavisen har god oversikt over hva som er lov og ikke.

- Kjørereglene våres er strenge nok. Jeg tror ikke noen hos oss er i tvil når det kommer til om dette er greit eller ikke. Problemet er nok heller ikke det i DNs tilfelle. Journalister flest kjenner til disse reglene.

Likevel syns han det er naturlig å være litt mer på vakt etter en hendelse som dette.

- Ja, det er jo naturlig. Men jeg tror som sagt at dette ikke er et stort problem. Heldigvis tror jeg det er snakk om enkelttilfeller. Det har vært andre eksempler på at det forekommer tidligere også i Norge. Jeg og andre redaktører skal nok være trygge på at journalistene vet dette over hodet ikke er en akseptabel fremgangsmåte, sier han til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Umulig å helgardere seg:

- Det er ikke mulig å helgardere seg mot dette. Noen tilfeller vil man nok se uansett, så får man være så tydelig man kan være på at det ikke er akseptabelt, sier sjefredaktør i Adresseavisen, Tor Olav Mørseth.

Mørseth syns det er trist at DN ble tatt for plagiat.

- Det er trist at det skjer i en redaksjon mange ser på som et journalistisk fyrtårn. Men ingen norske redaksjoner har mulighet til å ettergå hver enkelt medarbeider. Det er ikke mulig å helgardere seg mot dette. Noen tilfeller vil man nok se uansett, så får man være så tydelig man kan være på at det ikke er akseptabelt, avslutter han.