NRK mobiliserer kraftig under høstens kommune- og fylkestingsvalg. Mens stortingsvalget styres fra nyhetsdivisjonen, er det NRKs distriktskontorer som tar hånd om lokalvalget.

- Ved siden av sommersatsingen «Sommerbåten» blir valget det store, tunge løftet for distriktskontorene i år, forteller direktør for NRK Distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild Johnsen, til Kampanje.

- Bruker mye penger på innhold
Hun får støtte av NRKs valgsjef.

- Jeg har ikke tall på hvor mange kolleger i NRK som vil være involvert i valgdekningen, men det blir veldig mange! Det er alle distriktskontorer, inkludert NRK Sápmi, og nyhetsavdelingen på NRK Marienlyst med sine redaksjoner, forteller prosjektleder for NRKs valgdekning, Linn Sandberg Skarstein, til Kampanje.

NRKs budsjett for valgkampen 2015 er på 14 millioner kroner. Det er på nivå med 2013.

- Vi rustet veldig opp forrige gang. Vi bruker mye penger på innhold og medarbeidere, men det er helt umulig å regne på hvor mye vi bruker totalt fordi det er så mange som er involvert innenfor sin daglige produksjon. Den generelle nyhetsdekningen, for eksempel på NRK Dagsrevyen, ikke medregnet i dette budsjettet., forteller Skarstein.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Varsler storsatsing: - Valgkamp har alltid vært viktig for NRK og for NRKs distriktskontorer blir høstens lokalvalg et stort og tungt løft. Vi satser for fullt på en omfattende dekning av valget, sier direktør for NRK Distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild Johnsen.

NRK gjennomførte en omfattende omlegging av valgdekningen i 2013.

- I 2013 bestemte vi oss for å satse på en større sjangerdekning av valgkampen enn det vi hadde gjort tidligere. Da fikk vi svært gode erfaringer med å bruke flere miljøer i NRK i valgdekningen. Ulike miljøer i NRK jobbet med valget på sin originale måte. Slik nådde vi dem som ikke er så interessert i politikk eller som ofte synes valgkampdekningen er for kjedelig. Kanskje ble de nysgjerrige på valgkamp og politikk da de hørte på P3, som har en annen innfallsvinkel enn de øvrige valgsendingene. Vi går for sjangerbredde også under høstens kommune- og fylkestingsvalg, forteller Skarstein.

- Valgdebatt fra minutt til minutt
På programmenyen i høst står blant annet sakte-tv-inspirert direktesending og en helt ny realityserie.

- Vi har et heftig opplegg på gang. Denne gangen tar vi valgkampen helt ut og satser på flere eventer. Vi starter under Arendalsuka 17. august og så vil vi ha sendinger i fire uker fram mot valgnatta, forteller hun.

Den siste uken trommer NRK sammen til en av statskanalen store satsinger under valgkampen, en 24-timers direktesending.

- Da blir det valgdebatt fra minutt til minutt på direkten fra nord til sør, forteller direktør for NRK Distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild Johnsen.

- Inspirtert av suksessene med sakte-tv?

- Ja visst. NRK har definert sakte-tv som et eget sjangerområde. Vi er jo verdensledende på sakte-tv og nå blir det en egen versjon av sakte-tv det under valgkampen også, svarer Johnsen.

Realityserie for de unge
Linn Sandberg Skarstein understreker at seerne kan vente seg noe helt annet enn «Hurtigruten minutt for minutt», selv om det blir direktesendt valgkamp fra landet rundt.

- Jeg er ikke så begeistret for sammenligningen med sakte-tv, ikke fordi det er noe galt med sakte-tv, men fordi dette blir en maratonsending fra valgkampens innspurt. Her skal ikke seerne sitte foran skjermen og meditere mens de ser på vakker norsk natur.  Her skal seerne bli engasjert. Målet for denne sendingen er å løfte opp tema som ikke har nådd opp i valgkampen, sier hun.

- Og så byr dere på en realityserie midt i valgkampen?

- Jeg kan ikke røpe mer enn at dette blir en helt ny realityserie i form av et sosialt eksperiment, rettet mot yngre seergrupper. Programmet skal gå på NRK1 i valgkampen, forteller Skarstein.

- Vi skal ha et omreisende sirkus
NRK akter å være på farten under valget.

- Vi kommer til å tilby sendinger fra et nytt sted i landet tre ganger i uken gjennom hele valgkampen. «Valgturneen», som er arbeidstittelen, blir den største satsingen under valgkampen. Programledere og «location» er ennå ikke plass, men det som er sikkert er vi skal ut på veien og vi skal lage større eventer rundt omkring i landet.

NRKs distriksdirektør Grethe Gynnild Johnsen er opptatt av at NRK skal ut på landeveien under valgkampen.

- Vi skal ha et omreisende sirkus. Jeg vil gå så langt som å si at vi tar valget ut av studioene på Marienlyst i Oslo. Vi skal ut blant folk, sier hun.

Denne gangen skal også NRK samarbeide tett med kommersielle mediehus.

- Vi skal samarbeide med Polaris Media, Amedia og Landslaget for lokalaviser (LLA) om valgdekningen og valgeventene, forteller Johnsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trosset frykten:  Da NRK la om valgsendingene og satset mer på yngre målgrupper i 2013, fryktet flere at statskanalen ville skremme bort de eldre seerne. Slik gikk det ikke, ifølge prosjektleder for NRKs valgdekning, Linn Sandberg Skarstein.

- Alle har godt av fornyelse
NRK jakter iherdig på ungdommen – på alle plattformer. Valgkampen er intet unntak.

-Vi er spesielt opptatt av å nå ut til de unge velgergruppene hvor valgdeltakelsen generelt er lavere enn i befolkningen for øvrig, og er det noen i Medie-Norge som snakker direkte til ungdommen, så er det NRK P3. Derfor skal vi ha med Mathias Nylenna og Niklas Baarli fra P3-programmet «Verdens rikeste land» og Leo Ajkic, kjent fra flere NRK-programmer, sier Skarstein.

Hun tror NRK lykkes med å feste grepet om de unge.

- Under forrige valgkamp gjorde vi radikale endringer med større sjangerbredde og miks av innhold. Vi satte den gangen spenstige seermål. Vi skulle doble markedsandel og seertall i gruppen 18-29 år og det greide vi. Vi hadde en tilnærmet dobling i alderen 12-19 år. Mange var den gangen redd for at vi skulle miste de eldste seerne, vi økte i den aldersgruppen også. Det viser at alle har godt av fornyelse og foryngelse, også de eldre seerne.