Timingen kunne knapt vært bedre. Mens Camilla Bjørn - VGs redaktør for nisjenettsteder - sto på scenen i Bergen under nordiske mediedager for å debattere content marketing under headingen «Journalistikk til salgs», gikk VGs Minmote- side live med ny layout.

PFU-fellelsen av kjøpslenker på VG-seksjonen Minmote, var utgangspunkt for dagens debatt om «content marketing» i Grieghallen i Bergen under Nordiske Mediedager. I debatten deltok foruten Camilla Bjørn også Dagbladets Harald S. Klungtveit, som var den som klaget inn Minmote til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Les også: - VG brøt god presseskikk

Les også: Etterlyser klare etikkråd fra PFU

Tilpassede sider
Blant endringene som er gjort, er en permanent toppstripe som skal skille seksjonen fra andre VG-seksjoner. Og en boks med redaksjonell avklaring midt inne i saker med kjøpslenker.

- Vi har sett på PFU-kjennelsen og sett hvordan vi kunne tilpasse sidene slik at brukerne ikke er i tvil om hva som er kjøpslenker. Vi har også lagt inn en permanent disclaimer inne i teksten, forteller Camilla Bjørn til Kampanje.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Toppstripe: Slik ser den nye toppstripen ut (rosa). Skjermdump fra Minmote.

Disclaimer: Og slik ser disclaimeren ut. (Boks med rosa ramme). Skjermdump fra Minmote.

- Gjorde det vond å gjøre disse endringene?

- Nei, det gjorde ikke vondt. Det er for å være hjelpsom for brukerne at vi har tilpasset, sier Bjørn til Kampanje.

Vil være hjelpsomme
Harald S. Klungtveit utdypet hvorfor han hadde meldt Minmote til PFU:

- For meg var det et helt eklatent brudd på plakaten som handler om tekstreklame. Leserne forsto ikke hva det dreide seg om, sa han.

Camilla Bjørn fremholdt at deres intensjon hele tiden kun har vært å være hjelpsomme overfor brukeren.

- Vi har alltid fått en  haug med mailer etter at artikler ble publisert om hvor produktene kunne kjøpes, så vi har tenkt at vi skulle være hjelpsomme.

- Ble du overrasket over PFU-klagen, spurte debattleder Kjetil H. Dale.

- Nei, svarer Bjørn etter en ørliten tenkepause. Og utdyper;

- Ingen av oss er tjent med å fremstå som lite troverdige. Men vi ønsket å lete etter fremtidige modeller for samarbeid. Vi jobbet i over et år med SoBazaar for å finne frem til denne løsningen.  Min lærdom hittil er at hvert samarbeid må behandles særskilt, for dette er en minesone, sier Bjørn.

På tross av at Minmote ble felt i PFU, har også kjøpslenkene blitt premiert med en internasjonal digitalpris tidligere i år.

Les også: - Et ørlite stikk til PFU

- Mediene tøyer grensene
Både Harald S. Klungtveit og Svein Egil Omdal mener den stadig tøffere økonomien som norske medier opplever, fører til at man tester ut grensene for hvilken markedsføring som er greit og ikke.

- Veldig lenge var det bare Gunnar [Stavrum, red. anm]  som drev med dette, men nå har også andre redaksjoner hatt knefall. Når krisen slår inn, ser man har mediene tøyer de etiske grensene Torry [Pedersen, red.anm] og andre pusher grensene maks, sier Klungtveit.

Ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen forsvarer seg med den tøffe konkurransen.

- Alle økonomiske forhold skaper bindinger for den journalistiske integriteten. Vi har konkurrenter som pakker redaksjonelt innhold sammen med annonser, som Facebook og Google. I Nettavisen merker vi sakene slik at motivasjonen ikke skal stilles i tvil., men norske medier må nok skubbe litt på grensene til et etisk rammeverk har satt seg, sier han.