Den største norske kommersielle tv-kanalen vil i samarbeid med tv-distributørene sette opp tv-portaler som bl.a. har muligheter for digital reklameavvikling strømmet på alle plattformer.

Under Digitalforum presenterte distribusjonssjef Ragnar Sørum i TV 2 konseptet «TV Everywhere» (TVE). Det er opprinnelig et amerikansk konsept hvor kabel-tv-operatørene sprer innholdet via internettbaserte tjenester som en del av abonnementstilbudet. Time Warner Cable var den første amerikanske aktøren som foreslo konseptet i 2009. Året etter ble de rullet ut flere TVE-tjenester blant annet gjennom store tv-nettverk og selskap som ESPN, HBO og NBC.

TV 2 ønsker at norske distributører skal integrere innhold fra ulike tv-hus i én TVE-løsning som husstanden kan få glede av, både i og utenfor husets fire vegger. Tv-kanalen håper at norske tv-kanaler kan samles i tv-pakker som kan sees på alle skjermer, inkludert mobil, nettbrett og datamaskiner.

- Vi må få til et opplegg hvor lineærkanalene kan bli lett tilgjengelige for folk. Det bør jo være ett fett hvor folk ser tv. Alle som bor i en husstand skal kunne ta inn norskspråklige tv-kanaler på alle skjermer og plattformer som en del av abonnementet, sier han til Kampanje.

Han legger til at TV 2 ikke kan styre prisene til distributørene, men håper at portalene kan bli tilgjengelig for flest mulig.

Filmer ikke inkludert
Da Telenor lanserte Comoyo View var ambisjonen å bygge opp en norsk strømmekonkurrent som skulle konkurrere med internasjonale aktører som Netflix og HBO Nordic. Telenor ønsket et alternativ innen strømming av film og tv-serier i Norge, men la det ned i 2013, etter to års forsøk.

TV 2 har heller ikke vært interessert i å legge innhold inn i Canal Digitals nye tv-app utenfor hjemmet.

- Vi har så langt vært restriktive for å kunne beskytte inntektstrømmene våre, medgir Sørum.

Flere internasjonale online-distributører med tv-innhold har varslet sin ankomst, som amerikanske Hulu. Distribusjonssjefen i TV 2 innrømmer at det har vært vanskelig å få til et samarbeid om en norsk motvekt, til tross for at det har vært gjort flere forsøk de siste fire-fem årene.

- Det vi nå satser på, er langt mer tradisjonelt tv. Vi ønsker reklamebærende standardkanaler og catch up-tjenester, med syv dagers arkiv på det meste av det som sendes. I noen tilfeller vil streamingen begrenses av manglende programrettigheter, og tilbudet vil ikke inkludere filmer, opplyser han.

TV 2 har vært i kontakt med Canal Digital, danske TDC (eier Get i Norge) Riks TV, Altibox og Viasat på distributørsiden, samt SBS Discovery, Viasat og NRK på tv-siden. Sørum synes responsen har vært god så langt, men vil ikke anslå noe tidsperspektiv for et eventuelt samarbeid.

I tillegg til Sumo
Tilbudet er tenkt som et produkt som gir mulighet for digital reklame som vil komme i tillegg til de øvrige strømme-tv-merkevarene på markedet. I TV 2s tilfelle vil altså ikke TVE erstatte TV 2 Sumo.

- TV 2 ønsker at flest mulig seere, også på nett, får enkel tilgang til våre reklamebærende kanaler og innhold. Imidlertid må dette skje slik at TV 2 får muligheter til å generere inntekter til å produsere og å kjøpe innhold, eksempelvis gjennom brukerbetaling og/eller reklameinntekter. Sumo vil uansett leve sitt eget liv som betaling-/reklametjeneste på nett, sier Sørum.

Kanalen kan uansett ikke styre hvordan distributørene vil selge en TV-portal gjennom sine pakketilbud. Han gjentar:

- Vi kan ikke sette priser i markedet på produkter som selges av distributørene, men det er vårt klare ønske at TVE-produktet inkluderes i så mange tv-pakker på tradisjonelle plattformer som mulig. Dette nettopp for å få størst mulig slagkraft og konkurransekraft mot ulike utenlandske konkurrerende produkter, ikke minst mot alle pirat-tjenester på åpent internett.

Kamp om bruker-info
Distribusjonssjefen hevder at brukerdata fortsatt er en viktig verdi å kontrollere, og mener at dette er et område hvor aktørene må finne løsninger til beste for tv-kanaler, distributører, og ikke minst kundene.

- De som ser på, er interessante for oss som driver med reklame-tv. Vi trenger tv-dataene for å presentere innhold algoritmisk assistert til hver enkelt profil og tilpasse reklamen.

Han vil altså konkurrere på like fot med Facebook, YouTube og Google som tilpasser reklamen etter bruksmønstre og kontekst.

- Tv-husene i TVE vil kunne injisere individuell reklame, på linje med konkurrentene våre. Seerne må bekrefte sin unike profil hver gang de entrer portalen. Det er slik for eksempel Netflix gjør det. På den måten kan vi da tilpasse reklame til hver enkelt seer.