Artikkelen blir oppdatert. Kampanje kommer med mer.

Kampanje skrev tirsdag at en beslutning om slukking av FM-nettet kunne komme denne uken. Og nå er det klart. For regjeringen har nå bestemt at det blir digitalisering av norsk radio i 2017. Regjeringen følger med dette opp Stortingets vedtak om å digitalisere radiosektoren og fastslår at kriteriene for teknologiskiftet er oppfylt (se alle kriteriene nederst i artikkelen). Dermed må de mest innbitte DAB-motstanderne snart bite i gresset.

- Digitaliseringen av radioen åpner for et langt større mangfold av radiokanaler som vil komme lyttere i hele landet til gode. For lytterne betyr dette et langt mer mangfoldig og differensiert radiotilbud, støyfritt mottak og en rekke nye funksjoner. Digitaliseringen gir også langt bedre beredskap og åpner for økt konkurranse, og nye muligheter for innovasjon og utvikling, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding torsdag morgen.

Les også: DAB-slakt «ikke relevant» for Norge

Les også: - Burde bekymre norske myndigheter

 Kulturministeren mener DAB vil gir nordmenn et bedre radiotilbud.

 - Der FM-nettet kun hadde plass til fem riksdekkende kanaler, tilbyr DAB allerede 22 riksdekkende kanaler med plass til nesten tjue kanaler til. I tillegg har over halvparten av befolkningen allerede fått et lokalradiotilbud på DAB, med stort potensial for mange nye lokale kanaler, sier hun.

Myndighetene har latt radiokanalene selv styre mye av digitaliseringen, frontet av et samarbeid mellom P4, Radio Norge og NRK. Den rødgrønne regjeringens stortingsmelding om digitalradio i 2011 satte opp flere kritierier som skulle være oppfylt i 1. januar 2015 dersom FM-nettet skulle skrus av til fordel for digitalradio. Digitalpolitikken fikk bred tilslutning i Stortinget. Kun Fremskrittspartiet stemte mot.

Les også: Norge nærmere FM-slukking

I FM-nettet skal kostnadene per rikskanal være åtte ganger høyere enn i DAB-nettet, ifølge Kulturdepartementet. P4, Radio Norge og NRK bruker nå store ressurser til dobbeltdistribusjon i både FM-nettet og på digitalradio. Med digitaliseringen vil de riksdekkende radiokanalene spare over 200 millioner kroner i året.

 Regjeringen mener DAB-nettet i tillegg har klare beredskapsmessige fordeler sammenliknet med FM. For det første er DAB langt mindre sårbar for utfall av sendere i ekstreme situasjoner. For det andre åpner DAB for tunellmottak av samtlige kanaler. DAB-teknologien gjør det dessuten mulig å bryte inn i alle kanaler samtidig med samme budskap i beredskapssituasjoner.

Dette er slukkevilkårene som måttes oppfylles av radiobransjen innen 1. januar 2015:

  1. NRK må ha en dekning tilsvarende P1-dekning på FM i dag, som er 99,5 prosent (absolutt krav)
  2. De kommersielle radiokanalene (Riksblokka) må ha 90 prosent befolkningsdekning (absolutt krav)
  3. Det digitale radiokanalene må gi en innholdsmessig og teknologisk merverdi for lytterne (absolutt krav)
  4. Det må finnes rimelig og teknisk tilfredsstillende løsning for radiomottak i bil. Presisering fra 2013: alle landets fylker og minst halvparten av alle kommuner må ha tilbud om ettermontering på plass
  5. Minst halvparten av radiolytterne må daglig høre på en digital plattform (lytterkravet omfatter radiolytting på all teknologi som formidler digital radio. Kriteriet er formulert på denne måten for å fange opp hvor modne lytterne er for å ta i bruk digital distribusjonsteknologi)