- Dette handler mye om e-poster, telefoner og ting som skrives i kommentarfelt, men også fysiske møter mellom folk. Det er vanskelig å beskrive hvorfor omfanget av hat og trusler er økende, men det vi vet er at kanalene for å sjikanere er blitt så mange, mange flere. De som ytrer seg offentlig om spesielle triggertemaer, som innvandring, feminisme, netthets og religion, blir bombardert fra alle kanter, sier seniorforsker Ania Landsverk Hagen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) til Aftenposten.

Hun kommer med boken Meningers mot - netthat og ytringsfrihet i Norge. Der har hun har gjennomført en spørreundersøkelse blant alle landets organiserte journalister og redaktører, og har i tillegg dybdeintervjuet bloggere, journalister og redaktører.

Nesten halvparten av norske journalister og redaktører sier de er blitt utsatt for sjikane, hets, krenkelser eller trakassering det siste året. 43 prosent blant menn, 44 prosent blant kvinner, skriver Aftenposten. Én fjerdedel sier de er blitt truet. 27 prosent menn, 23 prosent kvinner. De som virker mest utsatt er unge kvinner med minoritetsbakgrunn, og spesielt om de har vært på tv. Nettmobberen er i overveiende grad menn i alderen 35-50 år.