I dag behandlet Pressens Faglige Utvalg (PFU) en klage fra Jon A. Håtun på en forside og påfølgende artikkel i Egmont-magasinet Her og Nå. Det var magasin nummer 8 i år som er innklaget, der hovedsaken var om at det nå var ett år siden hans kone Anbjørg Sætre Håtun, døde.
Den innklagede forsiden hadde et stort bilde av Håtun og Sætre stod tittelen «Anbjørgs ektemann: SORGEN GÅR IKKE OVER». Like over tittelen var det en gul stjerne med teksten «1 år siden hun døde!». Inne i bladet følger en tresiders artikkel basert på uttalelser Håtun kom med under et foredrag på verdens kreftdag i februar i år. Hans foredrag ble holdt som pårørende/enkemann til en kreftsyk.
PFU konkluderte med at artikkelen og forsiden ikke var i strid med Vær Varsom-plakaten, og magasinet ble verken felt eller kritisert.
Her kan du lese hele klagen fra Håtun til PFU.
I sitt forslag til kjennelse fra PFU-sekretariatet, ble det argumentert for at profilerte personer måtte tåle omtale når man formidler et budskap fra en scene. Derfor ble det anført at selve artikkelen var presseetisk forsvarlig. Derimot ble forsiden trukket frem som litt mer vanskelig å ta stilling til.
«I det påklagede tilfellet var bladet klar over at Håtun var i sorg. De kunne tydeliggjort hvor han uttalte seg. Men utvalget finner ikke det alvorlig nok til å felle Her og Nå».
Heller ikke den grafiske presentasjonen med en gul «bombe» eller stjerne med teksten «1 år siden hun døde!» innstilte utvalget på at Her og Nå skulle felles eller kritiseres for. Argumentasjonen her, var at dette er en del av det grafiske uttrykket til magasinet.
PFU-leder Alf Bjarne Johnsen uttalte at han støttet sekretariatets innstilling, blant annet fordi hele foredraget til Håtun fremdeles ligger tilgjengelig på Kreftforeningens nettside
- Det er ikke tvil om at det er et offentlig arrangement. Her og Nå ber om å være til stede, og legger ikke skjul på at hensikten er å publisere. (…) Jeg har ingen grunn til å betvile at han er i sorg, men han har valgt å stå frem på et offentlig arrangement og Her og Nå har gjengitt ham korrekt, uttalte Johnsen på møtet.
Nettopp at Kreftforeningens arrangement var et offentlig arrangement utløser et referat-privilegie, uttalte Johnsen videre.
- Jeg vil anerkjenne Håtuns store og rause åpenhet i den forferdelige perioden. Det betyr selvfølgelig ikke at han er i det offentlige eie. Samtidig er det sånn at hvis Her og Nå hadde vært tilstede, kunne de sett på webcasten i ettertid og refert fra denne. Referatfriheten beskytter HNs presseetiske rettigheter, sa Johnsen.
- Har masse sympati
PFU-representant Henrik Syse, som representerer allmennheten i utvalget, forsto godt at Håtun opplevde artikkelen som vanskelig.
- Jeg har masse sympati med klager. Man vil selvfølgelig velge selv hvilke arenaer man opptrer på, og vil ikke at det skal se ut som om man har stilt opp på intervju. Allmennetisk synes jeg det hadde vært fint om man snakker med de som kommer til å være på forsiden av et magasin, slik at de er forberedt på det, sa Syse. Men han landet likevel på at han var enig i sekretariatet og leder i at Her og Nå ikke skulle felles.
Utvalgsmedlem Liv Ekeberg fra Agdeposten stilte seg også bak innstillingen, men presiserte at Håtun kunne forvente at det ble skrevet om arrangementet.
- I denne saken har mediene vært med i sykdomsfasen, han må kunne forvente at det kan bli gjengitt deler av dialogen. Det står også ord mot ord her. Hvis det var så viktig for han [Håtun] at han ikke skulle gjengis fra scenen, måtte han tatt det i forkant med Kreftforeningen. Jeg kan ikke se at han har gjort det, sa Ekeberg på møtet.
- Glad for klagen
Generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund var til stede på dagens PFU-møte og uttalte at hun var glad for klagen.
- Jeg er glad for klagen. Den er viktig i vår tid. Det kan være vanskelig å se hva det å snakke fra en scene kan bety. Jeg håper saken bidrar til at de som arrangerer slike ting, opplyser tydeligere hva det innebærer, sa Løken Stavrum.
Årsaken til at Håtun har klaget inn magasinet, er at han ikke har blitt intervjuet, og hadde takket nei til intervju. I sin klage skriver Håtun: «Å stille opp på noe slikt er ekstremt krevende. Jeg ville derfor at mitt budskap ble mellom meg og mitt publikum. Dette presiserte jeg overfor to journalister fra Her og Nå som var der, og sa at jeg ikke ville at de skulle gjengi noe fra scenen – verken skriftlig eller via foto.» Videre skriver han at han mener Her og Nå utnytter hans sorg; «Jeg mener Her og Nå på det groveste utnytter min sorg (…) jeg opplever også at Her og Nå har stjålet min historie uten mitt samtykke. Når de i tillegg får det til å se ut som jeg har stilt opp, er det ekstra grovt.»
I tilsvarsrunden har Her og Nå lagt frem en e-post fra Kreftforeningen i forkant av kreftdagen, der pressesjef Erik Vigander skriver at det som sies fra scenen kan refereres. Her og Nå avviser også at Håtun skal ha sagt at det som ble sagt på scenen ikke skulle refereres.
Det har vært kontakt mellom partene før den nå kom opp i PFU, der man har forsøkt å løse saken, uten at dette har ført frem.
Kommentér